Trumpi ja Bideni valikud on erinevad nagu öö ja päev (20)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Bideni sõnul on tema administratsiooni eesmärk esindada kogu Ameerika rahvast ja kogu Demokraatlikku Parteid.
Bideni sõnul on tema administratsiooni eesmärk esindada kogu Ameerika rahvast ja kogu Demokraatlikku Parteid. Foto: Chandan Khanna/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendiks valitud Joe Bideni kandidaadid juhtivatele julgeoleku- ja välispoliitika positsioonidele näitavad kogemuse ja mitmekesisuse eelistamist, kuid kriitikute sõnul tekib küsimus, kui hästi vana kaardivägi muutunud maailmas hakkama saab.

«Diplomaatia on tagasi!» teatas Biden Wilmingtonis korraldatud üritusel, kus koos asepresidendiks valitud Kamala Harrisele tutvustati esimest korda mõningaid uue administratsiooni tippametnikke.

«Meil ei ole aega kaotada, kui jutt käib meie riiklikust julgeolekust ja välispoliitikast. Ma vajan meeskonda, kes oleks valmis esimesel päeval, et aidata mul võtta tagasi Ameerika koht laua otsas, seista vastu meie ees seisvatele suurimatele katsumustele ja edendada meie julgeolekut, jõukust ja väärtusi,» teatas Biden.

Trumpist erinev lähenemine

Wilmingtonis avanenud pilt oli üsna erinev nelja aasta tagusest ajast, kui Trump jagas valitsuskohti suurfirmade juhtidele ja rääkis vajadusest võita tagasi Ameerika positsioon isolatsionistliku poliitikaga. «Need Bideni nominatsioonid ja kandidaadid on nii võrratult igavad,» märkis vabariiklasest Paul Ryani endine nõunik Brendan Buck Twitteris.

Enamik Bideni kandidaate on tuttavad juba kas Barack Obama või toonase asepresidendi kabinetist. Sellest lähtuv küsimus tõstatus ka Bideni esimeses valimisvõidu järel antud intervjuus, kui NBC Newsi ajakirjanik Lester Holt päris: «Mida te ütleksite neile, kes imestavad, kas te üritate luua kolmandat Obama ametiaega?»

«See ei ole kolmas Obama ametiaeg,» vastas Biden. «Meie ees on täiesti teine maailm kui Obama-Bideni administratsiooni ajal. President Trump on muutnud mänguvälja.»

Välisministri kohale määras Biden Obama administratsioonis pikalt julgeolekuportfelle hoidnud Antony Blinkeni, kes oli kaks aastat ka asevälisminister. Riikliku julgeolekunõuniku positsiooni saab Obama välisministeeriumi poliitikaosakonna direktor ja Bideni julgeolekunõunik Jake Sullivan.

Tulevase administratsiooni tuntuim nimi on ilmselt endine välisminister John Kerry, kes hakkab nüüd vastutama rahvusvahelise kliimategevuse eest. Kerry oli ka 2016. aastal Pariisi kliimaleppe allkirjastaja ja Biden on kuulutanud, et kavatseb kohe oma esimesel tööpäeval leppega uuesti ühineda.

Mitmekesisust lisab ridadesse sisejulgeolekuministriks valitud Alejandro Mayorkas, kellest saaks esimene latiinopäritolu ja migranditaustaga inimene nii kõrgel positsioonil. Kuuba põgenike perest Mayorkas teenis Obama teisel ametiajal sisejulgeoleku aseministrina.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles