KESKKOND Metsalt võetud võlg kliimat ei päästa (17)

Rein Kuresoo
, Fookuse Keskkonna toimetaja
Copy
145-aastase kuuse ristlõige. Ehkki puu vananedes on aastarõngad muutunud kitsamaks, on ta ka vanas eas jõudsalt süsinikku sidunud.
145-aastase kuuse ristlõige. Ehkki puu vananedes on aastarõngad muutunud kitsamaks, on ta ka vanas eas jõudsalt süsinikku sidunud. Foto: Rein Kuresoo

Veel eelmisel aastatuhandel ajal ei olnud tungivat poliitilist tellimust metsade süsinikubilansi uuringuteks ning seetõttu olid puudulikud andmed selle kohta, kuidas muutub puude või metsa vananedes nende võime süsinikku siduda, kirjutab toimetaja Rein Kuresoo.

Süsinik ei ole küll meie planeedil kõige kaalukam keemiline element, kuid see on Maal elu tekkimise, võimalikkuse ja kestmise seisukohalt kõige kesksem element – orgaanilised ained sisaldavad juba oma määratluse järgi alati süsinikku.

Süsinikku leidub Maal nii orgaaniliste kui ka anorgaaniliste ühenditena maas, vees ja õhus ning see on põhiliselt jagunenud nelja reservuaari vahel, mis on omavahel keemiliste, geoloogiliste, bioloogiliste ja füüsikaliste protsessidega seotud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles