Valgevene poliittormi on haaratud terve Euroopa (1)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Valgevene opositsiooniliidri Tsihhanovskaja toetajad Saksamaal.
 
Valgevene opositsiooniliidri Tsihhanovskaja toetajad Saksamaal.  Foto: Odd Andersen/afp /Scanpix

Augustis Valgevene presidendivalimiste võitjaks kuulutatud Aljaksandr Lukašenka vastu on opositsiooni toetajad protesteerinud varsti juba neli kuud. Kodanikud ja Euroopa Liit on kuulutanud valimised võltsituks, nõudes riigipea taganemist, ning kriis laieneb üha enam teistessegi valdkondadesse.

Viimased sündmused Valgevenes on olnud seotud Raman Bandarenka surmaga. Enne hukkumist kirjutas mees sotsiaalmeediasse: «Ma lähen välja.» Sellest on saanud uus loosung meeleavaldajatele, kes on tänavatel vaatamata OMONi vägivallale. 20. novembril toimus Bandarenka suurejooneline ärasaatmine, kus teda nimetati kangelaseks.

Bandarenka hukkumine on andnud meeleavaldajatele uue jõu ja selge sihi. Opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja kutsus inimesi jätkama võitlust vaba ja õiglase riigi eest. Lukašenka omakorda nimetas protesteerijaid fašistideks, millele meeleavaldajad vastasid fašismivastase protestiga.

Eelmisel nädalal jõudis Euroopa Liit kokkuleppele uutes sanktsioonides, mis on vastumeede Valgevene võimude brutaalsele käitumisele. Eeskätt on need suunatud institutsioonidele ja ettevõtetele, mis on tihedalt seotud president Lukašenkaga.

Sanktsioonide täiendamine jätkub tänase päevani. Euroopa Liit on külmutanud varasid ja korraldanud viisakeelde kümnetele valgevenelastele.

Väljastpoolt Euroopa Liitu on sanktsioonikavadega liitunud seitse partnerriiki: Põhja-Makedoonia, Ukraina, Norra, Island, Liechtenstein, Montenegro ja Albaania.

Saksamaa kui Valgevene suuruselt neljas kaubanduspartner on sündmuste käigus sattunud erilise luubi all. Oktoobrist saati on aktivistid nõudnud sakslastelt tarnete peatamist Valgevene riigifirmasse Belaruskalisse. Üks Belaruskali peamisi partnereid on Saksa firma Eickhoff, millele valgevenelased on kirjutanud ühispöördumise, vastust aga saamata. Seepärast otsustati minna protestima firma peakontori juurde Bochumis. Valgevenega on tihedalt seotud ka sellised tuntud ettevõtted nagu Bayer, Daimler, Commerzbank ja Siemens.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles