/nginx/o/2020/12/04/13512081t1h3180.jpg)
Kes käib veel maski varjus koroonat trotsides Tallinna kesklinnakontoris tööl ja nälg sunnib lõunasupile, võib jalutada vahelduseks sinna, kus söövad ka need, keda ta iga päev telerist näeb ja raadiost kuuleb. Sissepääs ERRi kolme maja kohvikutesse on kõigile vaba.
Siin see on. Vana telemaja soklikorruse puhvet-einelaud, kus teletäht Urmas Ott palus omal ajal letiprouat võisaial kuivetunud juustuviil värskenduseks ümber pöörata. Enam siin kõvaks kaardunud juustuga saiu ei müüda. Ka interjöör on telemaja kohvikus rõõmsam kui aastaid tagasi, kuigi kaugel petlikust ekraaniglamuurist. Ning kui mõelda moodsa aja sööklale selle kõige paremas tähenduses, siis see on üks neist.
Toidukaardil on otse-potist-päevapakkumised ehk sööklarefrään, nagu kodune hakklihakaste või kana-klimbisupp, aga alati leidub ajakohaselt midagi veganitele, näiteks täidetud paprika aedviljade, kuskussi ja tofuga. Saab suuremat ja väiksemat portsjonit – suurepärane, sest kõhud pole kõigil ühesuurused. Veel kirjumaks teeb pildi à la carte, mille lauda tulemine võtab tsipake rohkem aega. Tellida saab kohapeal tehtud pelmeene, käsitöö! Väga maitsvad, liiati võib neid sügavkülmutatult koju kaasa osta päevadeks, kui kontorid jälle lukku pannakse. Soe karrine kanasalat ubade ja praekartuliga on värviline, lopsakas, mahlane ja toitev, rohke värske spinati ja mee-sinepikastmega, peletades hetkega meeltest pimeduse ja koroona. Oh õudseid aegu ammuseid, kui sööklatoit tähendas põrandapesukaltsu lõhna, siniseid keedukartuleid ja halli jahukastet… Juba antakse letis ka teada, et varsti tulevad ahjust majas vägagi nõutud krõbedad piparkoogid – hea Teamsi ja Zoomi koosolekutel krõbistada, kõlab soovitus.
/nginx/o/2020/12/04/13512082t1hd78b.jpg)
/nginx/o/2020/12/04/13512090t1h42a3.jpg)
/nginx/o/2020/12/04/13512092t1h578b.jpg)
Sama firma (Mahe Punane) köögiseltskond toimetab ka mõne sammu kaugusel ringhäälingu vanas raadiomajas, praeguses uudistemajas, kus terav tomatisupp maitseb tõega teravalt. Uudistemaja kohvikus võib tellida hommikust õhtuni omletti küll sinihallitusjuustu, küll suitsulõhega, samuti toekat smuutit. Praekõrvase salatileti miksimisel, kuhu kuuluvad ka kohapeal hapendatud köögiviljad, on kokkadel aga kordi rohkem maitset ja fantaasiat kui nii mõneski teises omataolises, kus peale kuiva riivporgandi või -kapsa naljalt muud ei leia. Kirjust salatipaletist võib endale kokku panna täiesti omaette roa.
Raadioajakirjanik Mall Mälberg armastab seal süüa lasanjet, teleajakirjanik Huko Aaspõllu tatart lihaga. Uudisteankur Priit Kuusk käib puhvetis supi ja salativaliku järel, ent kui näeb menüüs maksakastet kartulipudruga, annab nõrkusehetkele järele. Teleuudiste juhile Liisu Lassile meeldib jällegi inglise hommikusöök.
/nginx/o/2020/12/04/13512086t1h999d.jpg)
/nginx/o/2020/12/04/13512083t1hd581.jpg)
/nginx/o/2020/12/04/13512084t1hf736.jpg)
Pakitee, muide, on seal üks peenemaid ja paremaid, mis siinmail saada, Dammann.
Ka uue raadiomaja fuajee väikesesse nurgakohvikusse võib astuda. Seal on kiire salati- ja supibufee, hinnatud firmaroaks hautatud ribi vürtside ja laimimarinaadis. Ja kui mõnusalt krõbisevad on sealsed kilupirukad, muidugi munaga.