Täiesti pretsedenditud on nii vaktsiinid kui ka nende logistika (12)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Koroonavaktsiinide hulk ja kättesaadavus hakkavad pärast aastavahetust kiiresti kasvama.
Koroonavaktsiinide hulk ja kättesaadavus hakkavad pärast aastavahetust kiiresti kasvama. Foto: Sander Ilvest

Eelseisva aasta-kahe jooksul toimuma hakkav vaktsineerimine on inimajaloos pretsedenditu ettevõtmine, millega kaasnevad ka enneolematud logistilised väljakutsed. Ometigi võime uuele viirusele tänulikud olla, kuna see on loonud täiesti uutele vaktsiinitehnoloogiatele akna enese tõestamiseks.«See pilt, mis vaktsiinide osas praegu paistab, on väga hea. See on lahendus kogu probleemile, ning on ka väga hea, et neid on nii palju,» ütles Tartu Ülikooli molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson.

Teatavasti ootavad praeguseks esimesed vaktsiinikandidaadid juba reguleerijate otsuseid. Ameerikas peaks otsus langetatama 29. detsembril ja Euroopa Liidus hiljemalt 12. jaanuaril. Seejuures on Ühendkuningriik teatanud, et nemad alustavad vaktsineerimist juba 7. detsembril.

New York Timesi koroonavaktsiini jälgimise lehel on reedese seisuga välja toodud 58 kliinilistesse ehk inimkatsetesse jõudnud vaktsiinikandidaati ning lisaks on prekliinilises ehk loomkatsete faasis praegu 87 arendust. Kliiniliste katsete viimases, III faasis on 13 vaktsiinikandidaati.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles