TERVISHOID Uuenev sõeluuring leiab vähi kindlamalt, aga maksab rohkem (1)

Kadri Tammepuu
, Fookuse Tervishoiu toimetaja
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Mihkel Maripuu

Emakakaelavähi sõeluuring käib viieteistkümnendat aastat. Uuringud toimuvad, aga valel ajal ja valedele patsientidele. Sõeluuringust on nähtav kasu siis, kui selles osaleb 70 protsenti sihtgrupist.

Sõeluuringu kutse saab sihtgruppi kuuluv naine iga viie aasta järel. Uuringust võtab osa alla poole kutsututest, kuid naistearstidel on käed-jalad tööd täis. Teine osa naistest, kes sõeluuringusse ei jõua, ei käi aastaid ka arsti juures, aga neist puudub ülevaade. Nii uuritakse ühtesid liialt ja teisi üldse mitte. Viimaste arvel suureneb emakakaelavähki haigestunute arv.

Kaks aastat tagasi pakkusid Tartu Ülikooli teadlased välja alternatiivse uuringu, mis on küll kallis, aga võiks vähki haigestumist vähendada. Edu saavutamine eeldab, et arstid muudavad praktikat ja rohkem naisi tuleb uuringusse. Kaugele arenenud vähi ravi on aga veel kallim ja tihti edutu, sestap pole kaotada suurt midagi – naistearstid koos haigekassaga otsustasid alates jaanuarist muuta sõeluuringu disaini.

Edaspidi algab uuring inimese papilloomiviiruse ehk HPV-testiga, millega leitakse kõigepealt üles vähki tekitava viirusega nakatunud naised. «HPV-test on ligi 70 protsenti täpsem Pap-testist, kus inimlik eksimine sõltub sellest, kes võtab proovi ja tõmbab selle klaasile, kes vaatab proovi mikroskoobiga,» selgitab Tartu Ülikooli kliinikumi naistearst Lee Padrik. HPV-test on aga tundlik viiruse geenitest, kus eksida raske.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles