Passide äravõtmine külvas piirialadel ärevust

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa piiripunkt Võrumaal.
Luhamaa piiripunkt Võrumaal. Foto: Lauri Kulpsoo.

Kagu-Eesti piirivalvurid tekitasid jaanuari algul kümnetes piiriületajates hämmeldust, korjates neilt ära passid väidetavalt kehtivuse kontrolliks. Siseministeeriumi võimalik kampaania topeltkodanike vastu seadis esimese löögi alla sünnijärgsed ajaloolise Petserimaa elanikud.

Suur oli paari nädala eest üle kontrolljoone Luhamaa piiripunktis suundunud sünnijärgse kodaniku Maria Keerpalu üllatus, kui kabinetti juhatanud Eesti piirivalvur võttis temalt passi ning andis asemele tõendi, kirjutab Setomaa ajaleht. 70-aastane memm ei kujutanud ettegi, mida sellega teha tuleb.

Samasugusesse olukorda sattus jaanuari algul ka praegu Pihkvas elav Eesti kodanik Alla Postnova. «Arvasin, et järsku on mingi segadus sellest, et abiellusin 2,5 aastat tagasi ning vahetasin nime ja passi. Aga mulle öeldi, et neile on saabunud selle kohta mingi korraldus,» jutustas Alla.

Eesti kodanike passide ärakorjamise lainet jaanuari esimestel päevadel kinnitas Setomaa lehele ka Eesti konsul Pihkvas Leo Tõnetalo, kelle poole pöördus hulk murelikke inimesi. «Meile tuli üle 10 telefonikõne kindlasti. Inimestel tekkis sellest isegi väike paanika. Kui võtsime Luhamaa piiripunktiga ühendust, siis sealt selgitati, et on tulnud korraldus kontrollida topeltkodanikke,» selgitab Tõnetalo.

Välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektori Lauri Pambuse sõnutsi on nad koguni pööranud siseministeeriumi tähelepanu küsimusele, kas niisugune asjaajamine on seadusega kooskõlas. «Siseministeerium leidis, et kõik on seadusega kooskõlas,» märkis Pambus.

Kagu piirivalvepiirkonna staabiülem Aivo Pinte leidis, et passide äravõtmises polnud midagi erilist. «Võtame neid ära iga päev. Selles mõttes pole kindlasti midagi ebatavalist juhtunud,» sõnas ta. «Ma ei tea, mis ajab inimesi paanikasse.»

«Piirivalvel ei pea oma töö tegemiseks mitte mingitki erilist korraldust saama,» sõnas siseministeeriumi sisejulgeoleku kantsler Erkki Koort. Tema väitel samuti polnud tegu mingi kampaania vaid rutiinse nähtusega, tavalise dokumentide kehtivuskontrolliga. Kuid samas viitas ta ka põhiseadusele, mis keelab kahe kodakondsuse omamist, osutades sellega ise tähelepanu topeltkodanikele.

«Meil on lisaks olemas isikut tõendavate dokumentide seadus, mis seda kontrolli võimaldab,» märkis Koort.

Seadus võimaldab tõepoolest passi kontrolliks võtta põhjendatud kahtluse korral. Kas selline põhjendatud kahtlus saab tekkida korraga järsku kõigi piiri ületavate kodanike suhtes, on ilmselt iga piirivalveametniku enda otsustada, märgib leht.

Väljaanne osutab oma juhtkirjas, et ilmselt tegutses piirivalve Eesti passe massiliselt kontrolliks võttes siiski mingi poolsalajase korralduse alusel, kuna varasemast ajast pole teada pretsedenti, mis võiks viidata vastupidisele.

Samuti siseministeeriumi juhi Jüri Pihli ägeda isikliku vastuseisu tõttu katkes eilsest piirialadele kehtinud sooduskord viisade saamiseks humanitaarsetel ja kultuurilistel põhjusteil, kirjutas Setomaa ajaleht. Kuigi uue lihtsustatud korra käivitamiseks on olemas Euroopa Nõukogu ja Parlamendi määrus ning seda on käivitamas näiteks Läti Vabariik, on siseminister enda sõnutsi otsustanud jälgida Soome eeskuju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles