Olev Remsu: kes oli Ungern-Sternberg? (5)

Olev Remsu
, kirjanik ja kriitik
Copy
Olev Remsu, kirjanik
Olev Remsu, kirjanik Foto: Erakogu

Ungern-Sternbergide sugupuu on tõesti võimas. Ega see Habsburgidele ja Hohenzollernitele suurt alla jää. Nagu genealoogiate puhul ikka, leidub selles parajal määral bluffi, kirjutab kirjanik Olev Remsu. 

Ta korraldas juudipogromme, ta uskus endal olevat võime silmavaatamisega määrata, kas tegemist on oma või vaenlasega. Ja vaenlase tappis ta alles pärast julma piinamist. Ta väeosas oli alul 600 tääki, hiljem kuni 5000, tema eesmärgiks oli vallutada kogu Euraasia, taastada kõikjal monarhism, ikka armastas ta rääkida, et tema on rahul alles siis, kui on Lissaboni jõudnud. Ta väeosas teenisid peale venelaste mongolid, burjaadid, tiibetlase, hiinlased, korealased, jaapanlased jt, ta ei usaldanud eurooplasi, nende süüks pidas ta monarhiate langust. Ta kavatses puhastada euroopa vere naiste sundrasestamise teel. Seda teeksid puhta verega, bolševismist ja vabariiklusest rikkumata mongolid. Alles uus, pooleldi mongoli verega põlvkond eurooplasi oleksid väärt elama.Nii et väliselt nagu monarhiate taastamine, tegelikult kättemaks oma impotentsuse eest.

Küsime, mis on sellel ühist Eestiga, et Ungern-Sternbergile siia ausammas püstitada, nagu oli kavatsetud? Ungern-Sternbergide suguvõsa on olnud Eestis esindatud kohe mitme liini kaudu, ent temal endal on Eestiga tegemist minimaalselt. Ta oli sündinud Austrias, ta oli isa kaudu baltisakslane, mõnda aega elasid nad Tallinnas, Ungern-Sternberg käis Aleksandri gümnaasiumis (kus praegu asub Metro Plaza), visati sealt välja, nagu mitmelt poolt mujaltki, ema lahutas (toona äärmiselt erakordne asi), abiellus 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles