Kuhu minna, kui kuhugi pole minna?

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Vabaduse väljaku lossiaedadest inspireeritud valguslinn on enneolematu vaatemäng, mida tasub kindlasti kaema tulla.
Vabaduse väljaku lossiaedadest inspireeritud valguslinn on enneolematu vaatemäng, mida tasub kindlasti kaema tulla. Foto: Madis Veltman

Mine õue! Mine õhtul hilja, kui tänavad tühjad. Sest just nüüd, pikkadel pimedatel õhtutel on avastada küllaga – valgusmaastikud Eesti linnades pole eales enne olnud nii suurejoonelised ja vaatamisväärsed. Arter annab teada, kust kõige ilusamaid valgusmuinasjutte leida.

«Ossa, emme, see on maailma lahe!» Seitsmene tütar mu käekõrval muutub hetkega põrkavaks rõõmupallikeseks. Juba kaobki ta jooksuga, mütsitutt kuklas lehvimas ja keeleots elevusest suunurgast piilumas, valguslabürinti avastusretkele.

Vabaduse väljaku talvepark

Keset Vabaduse platsi Tallinnas kõrgub fantaasiaküllane, kaari, tänavaid ja tornikesi liitev helendav linn. Kui jalutada kohale piki Harju tänavat pärast hämaruse saabumist, ilmub see nagu muinasjutt nurga tagant nähtavale. Tegemist on ainulaadse lossiaedadest inspireeritud talvepargiga, kus 150 000 led-lampi loovad kaartunneleid, purkkaevusid, keskel 10-meetri kõrgune härmas valguskuusk.

«Kõige kihvtim asi, mis ma elus näinud olen! Täna on mu elu parim päev!» Pisike valgusnautija ei hoia emotsioone tagasi. Kuid ootamatult suuri naeratusi näen igas eas inimeste nägudel. Vasakul on pensionäriproua koeraga, paremal salgake noori, kes efektsete lampide all TikToki tantsu vihuvad. Ja samaväärselt vaimustavat valgusteraapiat leiab sel talvel igast linna otsast ning igast Eestimaa linnast. Kuidas?

Maailma valguskujunduse kaardil on Eestimaa tähtis punkt – just siin, Adam Lightsi nime kandvas ettevõttes Märjamaa tehases valmib valguskujundus riikidele lähedal ja kaugel. Linna helendavatest imedest Skandinaavia loodusest inspireeritud installatsioonideni, kõik tehtud puha Eestis.

Oleks ülekohtune, kui kohalik rahvas sellest ilust ilma jääks! Ning tõesti, eestlastel veab – iga aastaga tuleb valguskujundust aina juurde, kuigi ka varasemaid kaunistusi kasutatakse taas ja taas. Vahet pole, kui murepilvine, pime ja lumevaene juhtub olema talv.

Kadrioru pargi lühtrid.
Kadrioru pargi lühtrid. Foto: Madis Veltman

Kardioru lühtrid

Kadriorus mööda peatänavat kunstimuuseumi poole liikudes, enne lossi on väikesed kanalid ja sealt juba paistab muinasjutt kätte. Võta väikesed ja suured kaasa ning viimane kui üks hakkab jõuluimesid uskuma. Puhtal kujul, suurejooneline iluteraapia ja valgusravi kurvameelsuse vastu.

Loe edasi ja saad teada kõige põnevamad paigad üle Eesti, kuhu valguselamusi saama sõita!

Helendav paat Pirital.
Helendav paat Pirital. Foto: Madis Veltman
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles