Laps on ja ei ole – kuidas ametlikes registrites kaotsi minna

Sofija Soldatenko
Copy
Eestis elavad Leedu kodanikust isa ja määratlemata kodakondsusega ema sattusid lapse registreerimisel õiguslike hammasrataste vahele, mistõttu jäi poeg ilma ravikindlustuseta.
Eestis elavad Leedu kodanikust isa ja määratlemata kodakondsusega ema sattusid lapse registreerimisel õiguslike hammasrataste vahele, mistõttu jäi poeg ilma ravikindlustuseta. Foto: Shutterstock

Olga Botcman on sündinud Eestis. Ta elab Maardus. Kummatigi ei ole tal aga ühegi riigi kodakondsust. Selle aasta augustis sündis Botcmanil poeg Roman. Lapse isa on Leedu kodanik, kes elab samuti Eestis. Botcmanile kuulub lapse ainuhooldusõigus ja ta registreeris lapse elukoha järgi. Selleks, mis järgnes, ta valmis ei olnud – pojal ei olnud ravikindlustust.

«Septembris helistasin perearstile, et last tervisekontrolli kirja panna. Mulle öeldi, et tal puudub ravikindlustus. Niisiis haigekassa on mul tänu lapsele olemas, aga lapsel endal kindlustust pole,» on Botcman nõutu. Ta ei saa aru, kuidas selline asi on võimalik.

Naine võttis ühendust haigekassaga ja talle öeldi, et tegu on segadusega ja mõne päeva pärast uuendatakse andmeid ning siis saab kõik korda. Botcman läkski perearsti juurde, kuid vastuvõtul selgus, et pojal pole endiselt ravikindlustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles