USA lõpetas osaliselt Danske Eesti filiaali rahapesu uurimise (11)

Carl-Robert Puhm
Copy
Tallinn, 01.10.2019
Danske Banki kontor.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Tallinn, 01.10.2019 Danske Banki kontor. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Danske panga Eesti filiaal tõenäoliselt ei rikkunud USA kehtestatud sanktsioone, kui liigutas miljardite dollarite ulatuses kahtlase päritoluga raha, vahendab Bloomberg.  See tähendab, et võimalik trahvisumma jääb märksa väiksemaks, kui varem eeldati.

Danske teatel teavitas USA rahandusministeeriumi välisvarade kontrolli büroo (OFAC) neid, et uurimine Eesti filiaali tegevuse suhtes lõpetatakse.

«OFAC on otsustanud, et ei võta ette meetmeid seoses tsiviilmenetlusega Eesti juhtumis,» ütles vastutav pangaametnik Philippe Vollot.

Danske teatel ei välista teade siiski võimalust, et OFAC võib uue info korral kaasuse taas tähelepanu alla võtta.

Tänane teade ei vabasta Dansket teistest paralleelselt käivatest rahapesu uurimistest. Panga teatel lähevad nende suhtes algatatud menetlused edasi nii Taanis, Prantsusmaal kui Ühendriikides. USAs uurivad Danske rahapesu veel justiitsministeerium kui ka USA väärtpaberijärelevalve.

Danske on olnud USAs rahapesu uurimise all, sest tunnistas enam kui kaks aastat tagasi, et ei suutnud kontrollida Eesti üksusest läbi liikunud 200 miljardit eurot mitteresidentide raha. Panga enda uurimus leidis, et suur osa sellest rahast oli kahtlane.

Eesti valitsus on palganud rahvusvahelise rahapesu uurimises end esindama advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan LLP. Rahandusminister Martin Helme on varem teatanud, et selle sammuga loodetakse saada osa USA määratavast võimalikust hiigeltrahvist.

Tänane teade seadis selle lootuse aga suure küsimärgi alla.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles