Juudi vana kalmistu Tallinnas saab 400 000 euro eest väärika ilme

BNS
Copy
Kalmistu eskiis
Kalmistu eskiis Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna Kesklinna valitsus leidis riigihankega Magasini 27 asunud juudi vana kalmistu ala korrastamiseks põhiprojekti koostaja – pealinna järgmise aasta linnaeelarves on ala korrastamiseks ette nähtud 400 000 eurot.

«Hanke võitnud Loovmaastik OÜ arhitektide ees seisab üsna vastutusrikas ülesanne kujundada endisest kalmistualast diskreetne roheala, kus on arvestatud nii paiga ajaloolise tähenduse kui ka praeguste linlaste ootustega. Ent juba eelmisel aastal koostatud eskiisprojektis on neid mõlemaid pooli arvesse võetud. Endine kalmistuala Magasini 27 jaotatakse kaheks: markeeritud matmispaikade ja kabeli asukohaga rahualaks ja kõigile jalutajatele avatud puhkealaks. Kavas on restaureerida müürid, rajada teed ja haljastus, paigaldada pingid ja valgustus,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. 

«Mugav ja turvaline keskkond kombinatsioonis ajaloolise pärandiga loob tunde terviklikust linnaruumist. Vanal kalmistul on suur väärtus mitte ainult koduloo-uurijatele, vaid ka Tallinna kultuurilist ja konfessionaalset rikkust hindavatele inimestele,» märkis Tallinna linnavolikogu liige Aleksandr Zdankevitš. «Roheala kujundamisel on oluline arvesse võtta ja jäädvustada koha ajalugu: paigaldada infotahvlid, millelt võib lugeda Tallinna vanima juudi kalmistu ajaloost ja Schaje Levinovitši elust. Ta oli 19.–20. sajandi vahetusel siinse juudi kogukonna üks juhtkujusid, Maakri tänava sünagoogi ehituse algataja, kelle mausoleumi projekteeris kuulus arhitekt Jacques Rosenbaum.»

Juudi kalmistu rajati arvatavalt 18. sajandi lõpus. Aastatel 1870–1880 ümbritseti ala paekivimüüriga, ehitati väravad, valvurimajake ja kabel, hiljem ka matusekabel. 1920-ndatel lõpetati kalmistule uute hauaplatside väljaandmine, kui avati uus juudi kalmistu Rahumäel. Vana kalmistu hävitati 1960. aastatel ja selle kohale rajati 1967 automajand. Aastakümneid asusid samas remonditöökojad, tühjaks jäänud hooned lammutati alles mõne aasta eest. 

Linnaplaneerimise ameti muinsuskaitseosakond tellis poolteist aastat tagasi endise kalmistu maa-ala arheoloogilised uuringud ajalooliste rajatiste ja matmisala ulatuse kohta. Kesklinna valitsus on korraldanud koos juudi kogukonna ja kohalike elanikega ala koristamist ja arutelusid paiga tuleviku üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles