Poolamets: see on oht riigi toimimisele ja juriidiline trollimine (40)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets.
EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets. Foto: Erik Prozes / Postimees

Opositsiooni poolt abielureferendumi eelnõule esitatud tuhanded muudatusettepanekud tähendavad riigikogu töö blokeerimist ning siin peaks oma sõna sekka ütlema Eesti laiem juristkond, leiab rahvahääletust pooldava EKRE fraktsiooni liige Anti Poolamets.

«Parlament peab saama toimida. Jutt ei ole mitte ainult ühest eelnõust, vaid sellest, mis saab tulevikus. Kas tõepoolest võib digiajastul mehhaniseeritult blokeerida parlamendi töö,» rääkis Poolamets Kuku raadiole antud intervjuus.

Poolametsa sõnul on koalitsioonis keerulise olukorra lahendamiseks ühe variandina välja pakutud muudatusettepanekute hääletamist plokkidena, samuti kaalutakse riigikogu kodukorra seaduse muutmist. «Parlamendi töö täielik blokeerimine – see on minu meelest juba oht riigi toimimisele ja väga macchiavellilik käitumine,» arvas ta.

Pärast muudatusettepanekute laviini langeb Poolametsa sõnul eriti suur koormus riigikogu juristidele. «On ju selge, et parlament ei saaks ka sellist hulka muudatusettepanekuid ehk sõna otseses mõttes juriidilist trollimist välja kannatada, sest parlamendisaalis on ka õigus kümme minutit vaheaega võtta iga muudatusettepanekuga. Siis istuksime kusagil järgmise sügiseni nende muudatusettepanekute otsas.»

Poolametsa hinnangul on olukord tõsine ning vajab põhimõttelist lähenemist ja asjatundjate laiemat kaasamist. «Mina leian, et Eesti juristkond peab ka siin aktiivselt kaasa lööma ja ütlema, kuhu maani saab parlamenti trollida.»

Rahvahääletusõigus on Poolametsa sõnul kõige kaalukam rahva õigus, sest selle kaudu antakse välja ka põhiseadus ja luuakse meie elu õigusraamistik. «Rahvahääletus on nii kõrge õigusjõuga asi ja mina ei mõista, kuidas saab põhiseadust niimoodi seisma panna. Rahvalt hääle ära võtmine on praegu põhiseaduse toimimise peatamine väga olulises punktis,» sõnas ta.

Küsimusele, kas eelnõu jõuab 11. jaanuaril riigikogus esimese lugemiseni ja kas rahvas saab plaanide kohaselt 18. aprillil oma tahet referendumil väljendada, vastas Poolamets, et midagi pole kindel. «Mulle tundub, et opositsioon mängib tulega,» lisas ta.

Kommentaarid (40)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles