Hiina välisminister loodab USA uue presidendiga suhteid parandada

BNS
Copy
USA uus president Joe Biden.
USA uus president Joe Biden. Foto: Mark Makela/AFP

Hiina RV välisminister Wang Yi märkis, et Peking loodab USA uuelt administratsioonilt ratsionaalset lähenemist Hiinale, mis võimaldaks kahe maa suhteid parandada.

«Praegu seisavad Hiina ja Ühendriikide suhted uuel ristteel... On lootus, et uus USA valitsus taastab ratsionaalse lähenemise, uuendab dialoogi, viib kahe maa suhted õigesse voolusängi ja taastab koostöö,» ütles minister Hiina massiteabevahenditele.

Ta märkis, et Hiina ja USA suhete teravnemise põhjuseks olid «tõsised moonutused selles, kuidas Ühendriikide võimud Hiinat tajusid, nähes temas nn. suurimat ohtu, viies seepärast ellu täiesti vale poliitikat».

Hiina ministri sõnul püüdis Washington esile kutsuda uut külma sõda, kahjustades sellega nii mõlema riigi huvisid kui ka kogu maailma. 

Mis aga puudutab Hiinat, siis säilitab ta Wangi sõnul oma poliitikas USA-suhete «järjepidevuse ja stabiilsuse», olles valmis kahepoolseid suhteid arendama koordinatsiooni, koostöö ja stabiilsuse alusel.

Välisminister tõi esile, et Hiina pole kunagi sekkunud USA siseasjadesse ja loodab, et USA hakkab samuti austama hiina rahva valitud sotsiaalset süsteemi ja arenguteed ning õigust paremale elule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles