Vähiravifondi tegevjuht: oledki valiku ees, kas maksad või sured

Getter Adeele Tamm
Copy
Katrin Kuusemäe (paremal) sõnul ei tunne ta tihti, nagu oleks ta tööl.
Katrin Kuusemäe (paremal) sõnul ei tunne ta tihti, nagu oleks ta tööl. Foto: Katrin Kuusemäe

Katrin Kuusemäel täitub veebruaris neli aastat Kingitud Elu tegevjuhina. Selle aja jooksul on ta oma elus paljud asjad ümber hinnanud. «Sellises valdkonnas töötades saad väga hästi aru, kui tähtsad on tegelikult tervis ja suhted perekonnaga. Töö ei saa kindlasti olla number üks. Ise peab olema terve nii füüsiliselt kui ka vaimselt, et saaksid olla olemas teistele,» ütleb ta.

Kuusemäe töötas enne SA Vähi Sõeluuringud tegevjuhina ja vähiravifondi suundumine oli asjade loomulik jätk. «Kui enne tegelesin vähi ennetamisega, siis elu pakkus mulle järgmiseks väljakutseks tagajärgede likvideerimise.» Tol ajal õppis ta ka Tartu Ülikooli doktorantuuris – doktoritöö oli seotud rinnavähiga.

Kuusemäe tunnistab, et vähiravifondi tööle minnes ei teadnud ta täpselt, mis ees ootab. «Ma pigem kartsin hullemat. See on tegelikult ju elu osa. Kuna minu perekonnas ja tutvusringkonnas oli vähk väga aktuaalne, läbi käidud ja läbi tehtud, siis see teema oli mulle tuttav,» ütleb ta. Kuusemäe vanaema suri kopsuvähki ja üks ta lähedane sõber jäi alla vereloomevähile.

Kuusemäe esimeseks juhtumiks sai viieaastase Taurise oma. «Tol hetkel oli ka minu laps viieaastane. Ma suhestusin väga palju selle juhtumiga, panin ennast Taurise ema olukorda ja seetõttu elasin seda ka sisemiselt väga üle,» tunnistab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles