Nädala plaat. Tüüri «Lost Prayers» – ECMi meistriteos

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Erkki-Sven Tüür.
Erkki-Sven Tüür. Foto: Remo Tõnismäe

Eelmise aasta lõpul ilmus tähendusrikas plaat «Lost Prayers» Erkki-Sven Tüüri muusikaga, väljaandjaks oma eksklusiivsete valikute poolest tuntud plaadifirma ECM. Sellele plaadifirmale omaselt ikooniliselt minimalistliku kaane all peitub hõrk valik Tüüri kammermuusikast. Muusikute esitused ja salvestuse kvaliteet on lihvitud eriti kõrgele täiuslikkuse astmele, kuid see ei ole midagi tarretanud. Kõigis esitustes on vaba, spontaanne, elav vibratsioon, täisvereline elu.

Kammermuusika on Tüüri väga arvuka sümfoonilise loomingu kõrval omaette, väga viimistletud ja sügavuti minemist võimaldav maailm. Mulle meenutab see kristalli, kristallide struktuure, mis moodustavad järjest uusi mustreid ja ühendusi. See on kui sümfoonilise muusika kvintessents ja oma ulatuselt kergemini hoomatav.

«Lost Prayers» on Tüüril juba kaheksas album ECMile. Kõik selle firma plaadid on hoolikalt läbi mõeldud, nagu väikesed kunstiteosed. On väga huvitav ka, millise ühtse mõttelise terviku moodustavad need plaadile valitud, esmapilgul küllaltki erinevad teosed: klaveritrio «Fata Morgana» (2002), «Synergie» viiulile ja tšellole (2010), plaadi nimilugu, keelpillikvartett nr 2 «Lost Prayers» (2012) ja klaveritrio «Lichttürme» (2017).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles