Uuring: enamik eestlasi ei usu kapo sekkumist poliitikasse (11)

BNS
Copy
Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu.
Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu. Foto: Sander Ilvest

Porto Franco kinnisvaraarenduse korruptsioonijuhtumi näitel leiab enamik eestlasi, et prokuratuur ja kaitsepolitsei ei sekku poliitikasse, selgus Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eest küsitlusest. 

Esiteks paluti hinnata riigi peaprokuröri Andres Parmase välja toodud versiooni, mille järgi toimus kahtlusaluste kinnipidamine just konkreetsel kuupäeval seetõttu, et kõik kahtlustatavad olid siis Eestis ning oli oluline, et kinnipidamised toimuksid samaaegselt. Seda peab väga või pigem tõenäoliseks 59 protsenti, pigem mitte või üldse mitte tõenäoliseks 24 protsenti ning 16 protsenti ei osanud öelda.  

Järgmisena paluti hinnata mitmete Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liikmete väljendatud versiooni, mille  järgi oli kriminaalasja avalikustamise kuupäeva valik uurimisorganite sekkumine poliitikasse, et nurjata päev hiljem toimunud abielureferendumi. Seda peab väga või pigem tõenäoliseks 35 protsenti, pigem mitte või üldse mitte tõenäoliseks 52 protsenti ning 13 protsenti ei osanud öelda.

12. jaanuaril teatasid prokuratuur ja kaitsepolitsei, et Porto Franco arendusega seoses on esitatud korruptsioonikahtlustus viiele isikule ja Keskerakonnale. Selle tõttu astus 13. jaanuaril ametist tagasi peaminister Jüri Ratas ning lagunes Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsus. Samal päeval lükati riigikogus tagasi abieluteemalise rahvahääletuse korraldamise eelnõu.

Norstati kiirküsitlus tehti 27.–28. jaanuarini 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja sellele osales kokku 500 vastajat. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles