Kuuba rahareform toob valusa hinnatõusu (1)

Erkki Erilaid
Copy
Kuubal kehtisid kaks peesot alates 1994. aastast, üks oli fikseeritud USA dollariga ning seda kasutati turismis ja väliskaubanduses ja teise, 24 korda odavama rahaga maksti palka ja tasuti arveid.
Kuubal kehtisid kaks peesot alates 1994. aastast, üks oli fikseeritud USA dollariga ning seda kasutati turismis ja väliskaubanduses ja teise, 24 korda odavama rahaga maksti palka ja tasuti arveid. Foto: LUCIANO DEL CASTILLO/EPA

Kuuba loobub tänavu järk-järgult kahe peeso süsteemist, mis pole aastakümnetega suutnud majandust ei turgutada ega ka välismõjude eest kaitsta.

Rahareformiga soovitakse küll muuta majanduse toimimine läbipaistvamaks ja välisinvestoritele ning turistidele arusaadavamaks, kuid kuubalastele kaasneb sellega meeletu hinnatõus. Ekspertide hinnangul kerkib inflatsioon Kuubal 160 protsendini, samas kui viimastel aastatel on hinnatõus püsinud valdavalt vahemikus kolm kuni neli protsenti.

Kuubal kehtisid kaks peesot alates 1994. aastast, üks oli fikseeritud USA dollariga ning seda kasutati turismis ja väliskaubanduses ja teise, 24 korda odavama rahaga maksti palka ja tasuti arveid. Juba 2011. aastal nõuti Kuuba kommunistliku partei kongressil duubelsüsteemist loobumist ja nüüd on riigi majandus sellises madalseisus, kus senine lahendus polnud enam mõistlik ega jätkusuutlik ning probleeme lisas muidugi pandeemia. Konverteeritav kõrgema väärtusega peeso (CUC) kaob juunis ja käibele jääb vaid nn rahvuslik peeso (CUP).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles