Konteineripõud pitsitab Eesti müüjaid: ostame igaks juhuks kõike! (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Konteinerite laadimine Hiina Quinzhou sadamas: konteinerveo hinnad on pöörselt tõusnud ning tühje konteinereid on keeruline saada.
Konteinerite laadimine Hiina Quinzhou sadamas: konteinerveo hinnad on pöörselt tõusnud ning tühje konteinereid on keeruline saada. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Financial Times kirjutas, et Euroopa seisab silmitsi tarbekaupade ja kuivatatud puuviljade nappusega – tarned Aasiast liiguvad aeglasemalt kui muidu ning on tubli neli korda kallimad. Eestis paanikaks põhjust ei nähta, aga siin-seal tõstetakse poehindu.

«Hinnad on väga-väga tõusnud,» ütles Eesti Kaupmeeste Liidu juht Nele Peil transpordi kohta. Tema sõnul antakse hinnatõus osalt klientidele edasi ning paljuski tehti see ära aasta alguses. Et firmadel on ka pikema aja peale tehtud ja fikseeritud hindadega tarnelepingud, hakkab hinnatõus pitsitama ettevõtjat ja edasi tarbijat siis, kui vana leping läbi saab.

Kuna toidukaubad saab Eesti enamjaolt kodumaalt ja lähiriikidest, siis siin meid tarneraskused ei kimbuta, rõhutas Peil. Küll aga on kuuldavasti probleeme elektroonika-, ehitus- ja tööstusvaldkonnas. Näiteks plastpakendite ja -detailidega, sest need toodetakse suuresti Hiinas ja niipea kui seal midagi juhtub, jäävad järgmised lülid samuti ootele. Peil ütles, et korra pandi näiteks seisma Hiina tehas, mis tegi desopudelitele plastikotsi, ja siis olid kõik tootjad hädas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles