GALERII Riigikogu uuteks aseesimeesteks said Pevkur ja Seeder (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Täna valis riigikogu erakorraliselt parlamendi aseesimehi. Riigikogu esimeseks aseesimeheks sai Hanno Pevkur (Reformierakond) ja teiseks aseesimeheks Helir-Valdor Seeder (Isamaa). 

Hääletamine viidi läbi hajutatult ja tähestikulises järjekorras viiel hääletamisalal Toompea lossis ja riigikogu hoones. 

Salajasest hääletusest võttis osa 100 riigikogu liiget. Hanno Pevkuri poolt hääletas 60 riigikogu liiget ja Helir-Valdor Seederi poolt 40 parlamendisaadikut. Kehtetud hääletussedeleid ei olnud. Seega valiti Riigikogu esimeseks aseesimeheks Hanno Pevkur ja teiseks aseesimeheks Helir-Valdor Seeder.

Riigikogu esimehena jätkab Henn Põlluaas.

Fraktsioonide suurused riigikogus

Koalitsioon (kokku 59): Reformierakond – 34, Keskerakond – 25 liiget

Opositsioon (kokku 42): Eesti Konservatiivne Rahvaerakond – 19; Isamaa – 12 liiget, Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 10; fraktsioonitu – 1. 

Erakorraline aseesimeeste valimine oli tingitud Siim Kallase ülemöödunud nädalal tehtud otsusest riigikogu teise aseesimehe ametist tagasi astuda. Kallas kandideerib Euroopa Liidu Asjade Komisjoni juhiks. Reformierakond esitas oma kandidaadiks Hanno Pevkuri. Tegemist oli opositsioonile ootamatu sammuga ning nii pidi opositsioon lisaks komisjonide tähtsatele ametikohtadele leppima kokku opositsiooni ühiskandidaadis. 

Kui möödunud nädala alguses peeti arutelusid, siis nädala lõpuks andsid opositsioonierakondade juhid teada, et toetavad Seedri jätkamist aseesimehena. 

Traditsiooniliselt peaks üks aseesimeeste kohtadest kuuluma suurimale opositsioonierakonnale (EKRE), kuid kuna Henn Põlluaas (EKRE) jätkab riigikogu esimehena, ei soovitud EKREle korraga kahte positsiooni anda ja kompromiss leiti Seedri jätkamises. 

Riigikogu korralised juhatused valimised toimuvad 18. märtsil. Siis peaks riigikogu esimeheks saama Jüri Ratas (Keskerakond), esimeseks aseesimeheks Hanno Pevkur (Reformierakond) ning teiseks aseesimeheks suurima opositsioonierakonna EKRE esindaja. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles