KOHALIK VAADE Kriisis Itaalia teeb panuse ajaloolisele talendile (1)

Javier Brandoli
, ajakirjanik, Rooma
Copy
Kuigi Itaalia presidendi roll peaks olema suuresti tseremoniaalne, lepivad nii rahvas kui ka poliitikud sellega, et Sergio Mattarella on kriisis haaranud ohjad ning ulatanud taktikepi riigi edasiviimiseks asjatundjate valitsusele. Itaallased lihtsalt on harjunud rasketel aegadel lootma andekatele juhtidele.
Kuigi Itaalia presidendi roll peaks olema suuresti tseremoniaalne, lepivad nii rahvas kui ka poliitikud sellega, et Sergio Mattarella on kriisis haaranud ohjad ning ulatanud taktikepi riigi edasiviimiseks asjatundjate valitsusele. Itaallased lihtsalt on harjunud rasketel aegadel lootma andekatele juhtidele. Foto: Pool/Xinhua/Zumapress.com/Scanpix

Itaaliat iseloomustab ajalooline eripära, mis on justkui riigi geneetilise koodi osa: selle tohutu suutlikkus toota talente.

Riik ei tähenda vaid selle tänapäeva, vaid ka eilset, mis ladestub ja moodustab lõpuks selle olemuse. Ainult tänu sellele on võimalik mõista, kuidas Vahemere-äärne maa, mis polnud kuni 1861. aastani isegi mitte iseseisev ega võtnud koos teiste Euroopa riikidega aktiivselt osa tulusast koloniseerimisest Ameerikas, Aafrikas, Aasias ja Okeaanias, on kerkinud juhtivaks jõuks inimkonna ajaloos.

Itaalia kuulub G7sse ja mängib Euroopas võtmerolli peamiselt tänu oma ettevõtete tugevusele, mitte makromajanduslikule olukorrale, mida iseloomustab 160 protsendini SKTst küündiv riigivõlg.

Kuidas riik sellega toime tuleb? Pöördudes tagasi näidete juurde pisut lähemast minevikust kui Vana-Rooma, ei pruukinud Itaalia küll koloniseerida Ameerikat või Aasiat, kuid kapten sellel Hispaania laeval, mis saabus esimesena Kariibi merele, oli Genova Vabariigis sündinud Christoph Kolumbus ning Siiditee tegi kuulsaks veneetslane Marco Polo.

Itaalia pole eeskujulik riik, mis toimiks kui kellavärk, kuid on see-eest kõigi oma miljonite eri valdkondades maailma tippu jõudnud kodanike annete summa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles