Psühholoog: «Vastutus on kõigil last ümbritsevatel täiskasvanutel» (3)

Margus Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Vanem peaks enne lapse tippvõistlustele saatmist endasse vaatama ja küsima: ega ole tegemist lapsevanema enda täitumata unistuste realiseerimisega?
Vanem peaks enne lapse tippvõistlustele saatmist endasse vaatama ja küsima: ega ole tegemist lapsevanema enda täitumata unistuste realiseerimisega? Foto: Marianne Loorents

Uue hooga avalikkuse ees lahvatanud tüli Sildarude spordiperes tõstatas olulisi küsimusi. Need ei puuduta niivõrd loo keskmes olevat ja perevägivallani viinud lahkhelide anatoomiat, kuivõrd kannatavaks pooleks osutunud lapsi.

Andekate lastega nii erapraksises kui ka Tartu Ülikooli psühhiaatriakliinikus kokku puutunud psühholoog, pere- ja paariterapeut Kätlin Konstabel räägib, et last arendades peab lapsevanem olema tähelepanelik: tuleb märgata, kust läheb tema enda ja lapse huvide piir.

Perekond Sildaru ümber toimuv sunnib küsima: kellele spordi-, kunsti- või mõnes muus valdkonnas tegev andekas laps nii-öelda kuulub?

Rääkida lapsest kui kellegi omandist – see mõtteviis ei peaks kuuluma 21. sajandisse ega läänelikku kultuuriruumi. Õiguskantsleri kodulehel on öeldud väga lihtsalt ja arusaadavalt, tsiteerin: «Laps on indiviid, lapsele kehtivad inimõigused ning lapse üle ei ole kellelgi omanikuõigusi, ka vanemal mitte.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles