GALERII Kallas: ka Vabadussõjas oli naistel suur roll meditsiinivaldkonnas (2)

Postimees
Copy

Täna kell 10.00 toimus Vabadussõjas langenute mälestuseks pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul. Kõnega esines peaminister Kaja Kallas. 

Pärgade asetamise tseremooniale kavandatud kopterilend jäi halbade ilmastikuolude tõttu ära. Samuti ei saanud kõne pidada kaitseväe juhataja Martin Herem, kes viibib eneseisolatsioonis.

Peaminister Kaja Kallas ütles enda kõnes, et täna mälestatakse neid, kelle vaeva ja ohverdustega Eesti riik võidukas Vabadussõjas loodi.

«See oli kogu rahva võit, Eesti meeste, aga ka Eesti naiste võit. Kui otseses sõjategevuses osales kümneid naisi, siis tuhandeid ja tuhandeid panustas sõjaväe meditsiiniteenistuses või tagalas sõdureid varustades ning abivajajate eest hoolitsedes,» lausus Kallas Vabaduse väljaku jalamil.

«Ka viimane aasta on olnud meil võitlus, võitlus viirusega, milles kandev roll on arstidel, õdedel ja tervishoiuametnikel, kellest valdav enamus on samuti naised. Oleme neile selle eest südamest tänulikud,» ütles ta.

Peaminister kinnitas, et globaalsest viirusekriisist pole saanud julgeolekukriis. Ta tõi esile, et kriisis toeks olnud Kaitsevägi on jätkanud sõjalise valmisoleku tagamist ja koostööd liitlastega rahvusvahelistel operatsioonidel ning pandeemia ei ole mõjutanud NATO liitlaste kohalolekut või tegevust Eestis. «Eesti julgeoleku nurgakivi on NATO-liikmesus ja transatlantiline side, meie julgeolek on lahutamatu osa Euroopa julgeolekust. See kõik nõuab pühendumust ka meilt, sest kriisiajal muutuvad sõprus- ja liitlassidemed, meie kaitsetahe, meie maine ning rahvusvaheline tõsiseltvõetavus eriti tähtsaks,» rõhutas peaminister Kallas.

Kriisist väljumisest rääkides ütles Kallas, et suur töö pandeemia mõju leevendamiseks majanduslikule toimetulekule, vaimsele tervisele või hariduslikule mahajäämusele seisab alles ees. «Sellest hoolimata annab vaktsineerimisega alustamine põhjust olla lootusrikkam ja enesekindlam kui mistahes varasemal hetkel viimase aasta jooksul. Tähistagem sellele lootusele mõeldes tänast pidupäeva väärikalt,» sõnas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles