AASTAPÄEVA KONTSERDI ARVUSTUS Milleks vajame teist inimest? (17)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
EV kontsertaktus Paides.Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Liisi Koikson.
EV kontsertaktus Paides.Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Liisi Koikson. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kinoteater küsis «Kas sellist Eestit me tahame?» asemel «Millist inimest me vajame?».

Traditsiooniline, aga mitte tavaline. Tõsine, aga väikeste vimkadega. Kindla agendaga, aga vaatajale valikuid jättev. Napp, aga täpne ja leidlik. Just nii võib kokku võtta Kinoteatri loodud piduliku kontsert-etenduse, mis läks 24. veebruaril ETVs eetrisse külalisteta Paide muusika- ja teatrimajast.

Olgem ausad, Henrik Kalmetilt ja vendadelt Piikidelt (Paul ja Paavo) võis kõike oodata. On ju nende ampluaa kirju. Eesti Vabariigi 103. sünnipäeva kava oligi Kinoteatrile omaselt üllatav – teksti asemel oli rõhk pigem välja ütlemata jäänud sõnadel, esinejate valikul, tuues lavale ka n-ö äärealade hääled (klavessiin ja räpp). Tegijad arvestades oli vorm võib-olla isegi ootamatult konservatiivne, ent tulemus terviklik ja nutikas. Muusikaliselt mõtlik, kuid siiski helge (muusikajuht Sander Mölder). Mis aga peamine: kava oli dialoogis meie tänase päevaga, avades nii mõnelegi juba tüdimuseni nämmutatud teemasid uutmoodi, ärgitades mõtlema.

Lavastus tõukus Juri Lotmani arutelust, mis kõlas 1988. aastal ETVs näidatud saates «Vestlusi vene kultuuriloost» ja küsis, millist inimest me enda kõrvale vajame.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles