Riik annab hoolekandele ja koolidele neli miljonit maski (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Näomask.
Näomask. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Riik eraldab oma kesksest varust hoolekandele, koolidele ja abivajajatele ligi neli miljonit maski ja 12 miljonit kinnast

Valitsus otsustas neljapäevasel kabinetiistungil pandeemia kiirenenud leviku tõttu eraldada riigi kesksest isikukaitsevahendite varust vahendeid sotsiaalhoolekande asutustele, riigikoolidele, kohalike omavalitsustele ning politsei- ja piirivalveametile.

Kokku antakse kesksest varust välja 3 864 260 kirurgimaski ning 11 770 700 nitriilkinnast. 

Erinevate sotsiaalhoolekandega seotud tegevuste toetamiseks jagatakse koostöös terviseameti ning sotsiaalkindlustusametiga laiali 11 770 700 nitriilkinnast ning umbes 2,28 miljonit kirurgimaski. Üle miljoni maski läheb läbi kohalike omavalitsuste jagamisele vähekindlustatute ja koolide toimimise toetamiseks piirangute lõpetamise järgselt. Riigikoolidesse jagatakse 486 000 maski ning politseile ennetustöö läbiviimiseks 50 000 maski.

Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Kabinetiistungil riigi keskse isikukaitsevahendite tegevusvaru olukorrast ülevaate teinud riigihalduse minister Jaak Aab märkis, et võrreldes ligi aasta taguse ajaga on riik isikukaitsevahendite osas oluliselt paremas olukorras ning märkimisväärne varu on olemas.

«Suurte koguste hankimise ajendiks oli eelmise kevade õppetund, kui üle maailma tarneahelad katkesid ning isikukaitsevahendeid oli keeruline hankida. Nüüdseks on kaubaturud korrastunud,» ütles ta. «Kuna asutused on oma varude moodustamise ja hankimisega enamjaolt hästi hakkama saanud, hinnad on normaliseerunud ja logistikavõrgud toimivad, siis ei ole otstarbekas riigi keskset varu enam nii suurena hoida. Seepärast tegin valitsusele ettepaneku eraldada osa varust abivajajatele,» sõnas Aab. 

«See isikukaitsevahendite varude jagamine on erakorraline ja ühekordne tugi asutustele ning ei asenda asutuste enda kohustust hoida ka edaspidi ühe kuu jooksvat varu, mis on vältimatu teenuste osutamise tagamisel ning inimeste tervise kaitsmisel,» lausus Aab. «Riigi lattu jääb veel märkimisväärne varu alles ning jagame laiali praegu turul vabalt saadaval olevaid maske ja kindaid.»

Riigi keskne isikukaitsevahendite varus on praegu ligi 9,7 miljonit kirurgimaski, üle nelja miljoni respiraatorist, ligi 30 miljonit nitriilkinnast, mitu miljonit kitlit ja kilepõlle ning enam kui 100 000 kaitseülikonda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles