Ethereumi teekond ETH 2.0 suunas

Change
Copy
Foto: Change

Ethereumi plokiahel on muutuste tuultes. Päevselge on see, et praegune Ethereumi võrk on tarbimismahule jalgu jäänud ning vaja on uuendusi. Selleks saab olema täiesti uus plokiahel ETH 2.0 või ETH2, mis tõotab muuta Ethereumi võrgu kiiremaks ja tõhusamaks. Vaatleme, kuidas kulgeb Ethereumi teekond uue platvormi suunas.

Tööpõhiselt osakupõhisele meetodile

Nagu Bitcoin, on ka Ethereum sündinud tööpõhist meetodit (ingl. proof of work) kasutava plokiahelana. See tähendab, et kaevandajad (arvutid) lahendavad krüptograafilisi ülesandeid, valideerides sel moel tehinguid ja kinnitades nad plokkidesse.

Tööpõhise mudeli probleem seisneb aga selles, et see on energiamahukas ja seetõttu ka ebaefektiivne. Probleemi lahendamiseks kavatseb Ethereum oma plokiahela üle viia tõhusamale, osakupõhisele (ingl. proof of stake) mudelile. Sellise süsteemi puhul ei võistle arvutid enam selle nimel, kes uue ploki “leiab”, vaid selle arvuti määrab algoritm. Valituks saamise võimalused suurenevad vastavalt osaku suurusele. See võimaldab arvutustele kuluva töö hulka tunduvalt vähendada, mis toob kaasa kogu võrgu läbilaskevõime suurenemise.

Plokiahela osadeks jagamine ehk sharding

Selleks, et muuta Ethereum 2.0 veelgi efektiivsemaks, võetakse kasutusele võte nimega sharding. Praeguses versioonis peavad kõik võrgu liikmed töötlema tervet plokiahelat korraga,  mistõttu on süsteemi kiirust piiratud. Uus plokiahel saab olema aga jagatud 64 erinevaks osaks, mille vahel koormus jaotatakse. See tähendab sisuliselt seda, et igale võrgu valideerija-arvutile antakse kätte eraldi tööülesanne.

Millal saab ETH2 valmis?

Ethereumi teekond uue 2.0 platvormini on jagatud etappideks. Esimese tähtsama verstapostini jõuti möödunud aasta 1. detsembril, kui käivitati Beacon chain. Tegemist on paralleelselt olemasoleva võrguga jooksva plokiahelaga, mille eesmärgiks on hõlbustada üleminekut uue ja vana platvormi vahel. Beacon chainile saavad soovijad kanda oma Ether krüptoraha ning olla seeläbi üheks võrgu sõlmpunktiks (ingl. validator node). Vastutasuks teenivad uude võrku panustajad selle eest tasu.

See pole muidugi ainus viis, kuidas krüptoraha omandada. Lihtsalt ja kiiresti saab Ethereumi krüptovaluutat ja paljusid teisi osta ja müüa kasutades Change äppi, kus alustada saab isegi 10 euroga.

Laadi alla Change krüptorahaäpp

Lõplik üleminek uuele ETH 2.0 versioonile peaks Ethereumi veebilehe andmetel aset leidma aastaks 2022, kui “sulatatakse kokku” Beacon chain ja originaalne Ethereumi plokiahel. Pärast seda saab Ethereum olema täielikult osakupõhine platvorm ning kaevandamine pole enam vajalik.

 
Copy
Tagasi üles