Põhiseaduse peast tsiteerimine maskita ostlema ei aita (4)

Margus Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Maskivastaste trotslik käitumine kaubanduskeskustesse sissepääsu nõudmisel neile erilist tulu ei too, sest eelkõige riskitakse mässumeelse või koguni vägivaldse käitumisega ukse taha jäämisega.
Maskivastaste trotslik käitumine kaubanduskeskustesse sissepääsu nõudmisel neile erilist tulu ei too, sest eelkõige riskitakse mässumeelse või koguni vägivaldse käitumisega ukse taha jäämisega. Foto: Madis Veltman

Rakvere Vaala kaubanduskeskuses üritas grupp noori hiljuti veenda maskikandmise kohustuse täitmist kontrollinud turvatöötajaid neid kaitsevahendita sisse lubama. Noored tsiteerisid põhiseadust ja väitsid, et nende õigusi rikutakse.

Imepeenikesest õlekõrrest polnud paraku mingit kasu ja lõpuks tuli seltskonnal ikkagi neile ulatatud tasuta maskid ette panna.

Vaala keskuse haldusjuht Avo Bergström ütles, et see juhtum oli erandlik ning valdavalt suhtuvad inimesed kehtestatud nõudmisse mõistvalt. Tema sõnul kontrollivad maski kandmist turvatöötajad nende majas pisteliselt ja vähemalt seni ei ole tekkinud vajadust kedagi eraldi uksele valvama panna. «Kui asi läheb hulluks, siis paneme kohe. Praegu jagame tasuta maske infoletis ja seda teevad ka turvatöötajad,» kõneles Bergström. «Andsime turvatöötajatele voli, et need, kes maski ei kanna, saavad selle või siis toimetatakse nad keskusest välja. Konflikte pole olnud. Küllap mõistab maarahvas asja hästi.»

Advokaadibüroo Levin vandeadvokaat Paul Keres lausus kaubanduskeskustes maski kandmisest keeldujate käitumist kommenteerides: «Mulle tuleb üllatusena, et on inimesi, kellele selline asi tuleb üllatusena. Kaubanduskeskuse omanik võib kehtestada igasuguseid keskuse külastamise tingimusi. Üks nendest võib olla see, et kui tuled sisse, siis paned maski ette. See on täiesti mõistlik tingimus.»

Kerese ütlusel pole kaubanduskeskuse puhul tegemist üksnes erasfääriga. «Seal on hästi palju inimesi ja see on tegelikult nagu avalik ruum. Sellele, mis kaubanduskeskustes toimub – näiteks korrarikkumistele – rakendub ka korrakaitseseadus. Kui maskivastane keeldub seal maski ette panemast, ei allu turvatöötajate korraldustele, hakkab vägivallatsema või ründab kedagi, siis sellisel juhul on korrakaitseseaduse alusel täiesti põhjendatud õigus [politseil] ta sealt minema viia,» kõneles vandeadvokaat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles