Koroonakriisi tõttu tahab kultuuriministeerium muuta loovisikute seadust

Copy
Kultuuriminister Anneli Ott.
Kultuuriminister Anneli Ott. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kultuuriministeerium saatis teisipäeval kooskõlastusringile loovisikute ja loomeliitude seaduse muudatuse, mis võimaldab maksta suuremale hulgale loovisikutele loometoetusi. Koroonakriisi tõttu leevendatakse ajutiselt ka toetuse taotlemise tingimusi.

Kultuuriminister Anneli Ott ütles, et koroonakriis on pannud eriti haavatavasse olukorda vabakutselised loovisikud, sest tervete sektorite väärtusahelad, kus nad varem osalesid, on praegu katkenud. Seadusemuudatus aitab loovisikute toimetulekut toetada

«Peame meeles pidama, et vabakutseliste osa loomesektoris tervikuna on suurenenud. Muutunud on töö tegemise viisid. Kindla tööandjata sihtrühm on kultuurivaldkonnas sattunud selles kriisis väga keerulisse olukorda ning seetõttu on vaja seadusemuudatusega avada võimalus täiendavate loometoetuste maksmiseks,» rõhutas Ott.

Praegu kehtiv loovisikute ja loomeliitude seadus näeb ette raha kogunemise ainult loomeliitude liikmete pearaha põhise arvestuse alusel.

Plaan on seadust muuta nii, et reservi saaks paigutada lisaraha ja see toetustena abivajajateni viia.

Loometoetuse taotlemise tingimused leevenevad

Veel korraldatakse muu hulgas ümber loomeliitu mittekuuluvatele isikutele loometoetuse maksmine, edaspidi jääb selle eest täielikult vastutama kultuuriministeerium. Sarnaselt 2020. aastal kehtinud erisustega on plaanis ajutiselt leevendada loometoetuse taotlemise tingimusi. Valitsus on hiljutiste otsustega loometoetuste maksmiseks eraldanud 3,2 miljonit eurot, mis ootab väljajagamist.

Tavaolukorras on senise seaduse alusel loomeliitu mittekuuluvatele loovisikutele makstud üle saja loometoetuse aastas, kuid 2020. aastal maksti koos erakorralise kriisiabiga loometoetusi 1372 loovisikule. Riik on koroonakriisi ajal loometoetuste maksmiseks eraldanud lisaraha praeguseks ühtekokku 7,4 miljonit eurot.  

«Ministeeriumis on toetuseta jäänud sajad loomeliitudesse mitte kuuluvad vabakutselised, samuti on mitmes loomeliidus toetuste maksmise raha juba otsas. Kultuuriministeerium teavitab oma valdkondi kohe, kui algab toetuse taotluste vastuvõtmine, et lisavahendite abil abivajajaid taas toetada,» lisas kultuuriminister.

Eeldatavasti jõustuvad uutel alustel loometoetuste maksmiseks vajalikud seadusemuudatused mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles