Legendaarne Arvo Nuut: nukkudele elatud elu

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Arvo Nuut 1960. aastatel.
Arvo Nuut 1960. aastatel. Foto: Tõnu Talivee

Arvo Nuut on lahkunud, ta suri 1. märtsil. 80. sünnipäevani jäi napilt poolteist kuud. See mees pühendas oma elu filmikunstile kõikvõimalikes vormides: 20-aastasena Tallinnfilmis operaatori assistendina alustades, hiljem operaatori, 57 nukufilmi produtsendi ja Nukufilmi direktorina. Maailma esimeste stereonukufilmide («Suveniir», «Õun-kimmel» ja «Kui mehed laulavad») operaatorina, mis oli tol ajal meeletult keeruline.

Nuut töötas koos selliste Eesti nukufilmi suurmeistritega nagu Elbert Tuganov ja Heino Pars, hiljem Riho Unt, Hardi Volmer, Rao Heidmets ja Kalju Kivi. Te vaid mõelge: «Eesel, heeringas ja nõialuud», «Aatomik», «Krõll», «Hiirejaht», «Verine John», «Kevadine kärbes», «Sõda» ja paljud teised.

Võite neid koos produtsent Kerdi Oengoga kogutud mälestuskilde lugeda nagu tiitreid elufilmi lõpus, sest 1. märtsil sai see läbi. Aga ma soovitan neid vaadata hoopis kui stoppkaadreid nukufilmist, ajas tardunud hetki, mis 24 kaadrit sekundis liikuma pannes jutustavad loo ajas ja ruumis. Filmimehe loo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles