Tormi põhjustanud lipud jõudsid riigikogu valgesse saali alles 2013. aastal

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Jüri Ratas riigikogu valges saalis.
Jüri Ratas riigikogu valges saalis. Foto: Erik Prozes / Postimees

Riigikogu juhatuse vahetusega on taas aktuaalseks muutunud riigikogu hoone valge saali lippude jaotus, kui spiiker Jüri Ratas lubas Euroopa Liidu lipud valgesse saali.

Euroopa Liidu lipud eemaldati Eesti lippude kõrvalt 2019. aastal, kui riigikogu esimeheks sai Henn Põlluaas (EKRE). Kui enne seda oli valges saalis kaks Eesti ja kaks Euroopa Liidu lippu, siis viimasel kahel aastal oli seal neli sinimustvalget trikoloori.

Ratase otsus eelnev proportsioon (kaks Eesti ja kaks ELi lippu) taastada on rahvuskonservatiivid tagajalgadele ajanud. EKRE on süüdistanud uut valitsust Eesti lippude minema viskamises, millega on «kuulutatud sõda eesti rahvussümbolite vastu».

Paika ei pea aga EKRE raadiosaates «Räägime asjast» räägitu, et lipud valges saalis on igipõline, taasiseseisvumisest püsinud traditsioon.

«Praegusel kujul lippude eksponeerimine tekkis valgesse saali peale selle renoveerimist 2013. aastal, mil sinna pandi välja neli Eesti lippu,» kinnitas Postimehele Epp-Mare Kukemelk riigikogu pressiteenistusest. 

«Seoses läheneva Eesti eesistumisega EL-is muudeti 2017. aastal lippude eksponeerimise põhimõtet selliselt, et neljast lipust kaks olid sinimustvalged ning kaks ELi lipud. 2019. aastal asendati kaks EL lippu taas sinimustvalgetega,mille tulemusena taastus saali renoveerimise järgne nelja Eesti lipu eksponeerimine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles