Eestlasi värvatakse Ungarisse illegaale vedama (4)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Illegaalide smugeldamine autokastis.
Illegaalide smugeldamine autokastis. Foto: Europol

Viimase poole aasta jooksul on Eesti politsei saanud aina sagedamini teateid kaasmaalaste kohta, kes on Ungaris inimkaubitsemise kahtlustusega kinni peetud, ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) sõnul tundub see suund jätkuvat.

Kokku on eestlasi Ungaris vahi all pisut alla kümne, kuid kuna seesugused tööpakkumised on praegu üsna laialt levinud, pole täpne arv politseile siiski teada. Põhja prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalve talituse politseikapteni Emeri Põllu (pildil) sõnul levivad sellised tööpakkumised peamiselt sotsiaalmeedias ja tööpakkumis­portaalides. «Näeme, et peaasjalikult sotsiaalmeedia vahendusel pakutakse Eesti kodanikele sellist «head» teenimisvõimalust, et tule ja osuta transporditeenust Euroopas. Täpsemalt Ungaris, kus siis tööpakkujad suhteliselt avatud kaartidega hakkavad mingi hetk rääkima, et töö sisuks on tegelikult illegaalide vedu kas siis Ungari sees Serbia või Rumeenia piiri juurest Austria poole või täiesti Austriasse,» kirjeldas Põld värbamisloogikat.

Pealtnäha lihtne tööots

Tegemist pole vaid rekameestega, keda tihti ära kasutatakse ja salaja nende auto kongi ronitakse, et Schengenisse pääseda. Eestist värvatud autojuhid sõidutavad migrante peamiselt maht­universaalide või sõiduautodega. «Need topitakse kokkulepitud kohas illegaale täis ja nii see sõit lahti läheb ja nii juba mitmeid kuid,» tõdes Põld.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles