Kuidas töötavad Ethereumi 2. kihi lahendused

Change
Copy
Foto: Change

Nõudlus Ethereumi võrgu kasutamiseks on viimase aasta jooksul plahvatuslikult kasvanud. Selleks, et Ethereum saaks minna rohkem massidesse, peab ta aga pakkuma kiiremaid ja odavamaid tehinguid, et rahuldada miljonite, mitte ainult tuhandete kasutajate nõudlust. Hea uudis on see, et Ethereumi ümber on arenemas teise kihi (L2) skaleerimislahenduste ökosüsteem, mis pakub Ethereumi laienemiseks massidesse erinevaid võimalusi.

 

Mis on Ethereumi 2. kiht ja miks seda vaja on?

Plokiahela läbilaskevõime suurendamine ei ole teab mis kerge, kuna klassikalise plokiahela ülesehitus nõuab iga tehingu töötlemist võrgu kõigilt liikmetelt. See piirab omakorda kogu süsteemi tehingute töötlemise võimekust ühe sõlmpunkti võimsusega. Ethereumi plokiahel suudab hetkel protsessida ligikaudu 15 tehingut sekundis. Kogus, mis oli piisav Ethereumi algusaastatel, kuid mitte enam täna. Probleemile on lahendus juba silmapiiril ETH 2.0 näol, kus Ethereumi plokiahel jagatakse 64 osaks, et koormust jaotada. Teekond selleni on aga aeganõudev protsess.

Loe lisaks: Ethereumi teekond 2.0 suunas

Selline olukord on loonud Ethereumi ümber uue sektori - 2. kihi (ingl. layer 2) lahendused. See on koondnimetus projektidele, mis teostavad tehinguid Ethereumi põhi-plokiahelast eemal, hajutades seeläbi tehingute koormust.

Millised on levinumad ETH 2. kihi lahendused?

Teise kihi lahendused sisaldavad mitut eri meetodit: mõne eesmärgiks on kiiremad maksed, teised keskenduvad nutilepingute skaleerimisele. Üheks mooduseks on luua kahe osapoole vahele nn maksekanal (ingl. state channel). Selline meetod on analoogne Bitcoin lightning networkile, kus tehinguid saab teha piiramatus koguses nii, et plokiahelale jäädvustatakse ainult lõpptulemus.

Teine viis, mis leiab rohkem kasutust, on viia tehinguted nn kõrvalahelale (ingl. side chain). Need on eraldi plokiahelad ning kui tehingud on kinnitatud, kantakse krüptovara tagasi peaahelasse. See võimaldab kasutajatel saada osa külgahela eelistest ilma peaahelat koormamata. Neist tuntumad projektid on näiteks Polygon (endise nimega Matic network), Loopring, OMG network ja paljud teised. Näiteks tuntuim detsentraliseeritud kauplemiskeskkond Uniswap andis äsja teada, et nende uus V3 platvorm hakkab L2 lahendusena kasutama kiiresti arenevat projekti Optimism. Uniswapi uuendus käivitatakse selle aasta maikuus. Lisaks Uniswapi börsi kiirele arengule on tema UNI token kinnitanud kanda krüpto turukapitali Top 10-nes.

Uniswapi ning Ethereumi krüptoraha ostmiseks ja müümiseks on Eestis oma kauplemis- ja investeerimisrakendus Change. Lisaks eelmainitud krüptorahadele on Change’i valikus üle 20 tuntuma krüptoraha ning USA firmade aktsiad nagu Apple, Amazon, Google, Tesla ja Netflix. Change’i äpile saab eurosid kanda lihtsalt pangaülekande või krediitkaardiga ning alustada saab isegi 10 euroga.

Laadi alla Change’i äpp

 
Copy
Tagasi üles