Toomas Jürgenstein: toome rõõmu tagasi

Toomas Jürgenstein
, Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpetaja
Copy
Toomas Jürgenstein, Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpetaja
Toomas Jürgenstein, Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpetaja Foto: Margus Ansu

Suure reede tähendusest ja sellest, mis võiks olla ülestõusmisenädalast inspireeritud suur ime, kirjutab Hugo Treffneri gümnaasiumi õpetaja Toomas Jürgenstein.

Kuulun nende hulka, kelle arvates tõeliselt suured imed ei sünni hetkega, vaid nendele eelneb pikem ettevalmistav periood. Võtame näiteks frantsiskaani munga Maximilian Kolbe (1894–1941), kes natside koonduslaagris palus luba vahetada koht surma mõistetud pereisaga. Ta sai selle loa, ja vähe sellest. Tal oli ka üliinimlik vaimujõud, et juhatada kümmet koos temaga näljasurma mõistetud inimest rahulikult vaimulikke hümne lauldes teispoolsusse. Tema imeteole eelnes tegus ja intensiivne elu, ta asutas kloostreid, andis välja ajalehti ja ajakirju – ega asjata peeta teda ka ajakirjanike kaitsepühakuks.

Kristlastele on kõige suurem ime toimunud suurel nädalal, mis lõpeb ülestõusmispühadega. Enamik kristlasi tähistab suurt nädalat praegu, õigeusklikele langeb see tänavu aprilli lõppu ja mai esimestele päevadele. Eesti ühiskond on sekulaarne; meenutan kiiresti evangeeliumites kirjas olevaid suure nädala sündmusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles