Suessi avarii eest pannakse maksma kaubaomanikud

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Konteinerilaeva Ever Given avarii toob kaasa keerukaid õiguslikke vaidlusi. 
Konteinerilaeva Ever Given avarii toob kaasa keerukaid õiguslikke vaidlusi. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Kuigi Suessi kanalis ligi nädala liiklust takistanud hiiglaslik konteinerilaev päästeti madalalt lahti ja pukseeriti ankrupaika Suurel Mõrujärvel, juriidilised vaidlused alles algavad. Laeval olevate konteinerite omanikud ei saa oma kaupa enne kätte, kui on tasunud proportsionaalse osa laeva päästeoperatsiooni kuludest.

Suessi kanalis madalale sõitnud 400-meetrise konteinerilaeva Ever Given põhjustatud segadus laieneb ning puudutab järjest rohkemaid ettevõtteid. Laev seisab ankrus Suurel Mõrujärvel Suessi kanali keskosas, selle vigastused on ülevaatamisel ning kaup esialgsetel andmetel kahjustada ei ole saanud. Millal kaubaomanikud oma konteinerid kätte saavad, ei ole aga selge.

Laeva Jaapani omanikfirma Shoei Kisen esitas hagi laeva operaatorfirma Evergreen vastu ning kuulutas ühtlasi välja General Average (GA) ehk üldavarii olukorra, teatas portaal Maritime-executive. Mereõiguse järgi tähendab GA, et laeva päästeoperatsiooni kulud jagatakse proportsionaalselt ära kõigi laeval kaupu vedanud kaubaomanike vahel ning vedajad ei saa oma konteinereid enne kätte, kui on oma osa päästekuludest katnud või andnud garantii nende tasumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles