Eesti muusika päevad 2021 – seekord ainult veebis

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Me oleme robotid: seekordse festivali avab Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel oma kraftwerkilike vaibidega. Pildil esinemas eelmisel EMP-il.
Me oleme robotid: seekordse festivali avab Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel oma kraftwerkilike vaibidega. Pildil esinemas eelmisel EMP-il. Foto: Rene Jakobson

Praegu, kui kontserdielu on koroonaohu tõttu endiselt pausil, on veebis siiski võimalik korraldada isegi terveid festivale. Eesti vanim, tänavu juba 42. korda toimuvad Eesti muusika päevad ei lükku edasi, vaid peetakse 22. aprillist 2. maini täies mahus internetis. See on muljet avaldav ettevõtmine, seda enam et EMP on tänavu ka uuenenud ja teeb nüüd tihedat koostööd Läti ja Leedu nüüdisheliloojate ja interpreetidega.

Küsisin Eesti Heliloojate Liidu esimehelt ja festivali Tartu programmi kunstiliselt juhilt Märt-Matis Lillelt, kui raskelt või kergelt selline otsus sündis. Ta ütleb, et eelmisest aastast oli kogemus olemas, kui kevadel toimuma pidanud festival tuli siiski lükata sügisele. «Saime aru, et edasilükkamine on ikkagi raskem kui festivali tegemine õigel ajal, olgu või virtuaalkeskkonnas. Festivali esinejaskond on seotud oma graafikutega ja kogu logistikat uutel kuupäevadel jälle kokku panna on keerulisem kui veebiülekannet teha. Eelmisel festivalil oli mitmel kontserdil samuti kas video- või raadioülekanne, välisesinejad saatsid oma esinemistest striime. Ma leian et ka, et psühholoogilises mõttes on see praegusel ajal oluline, et saab kuulata reaalajas muusikat elavas ettekandes. See annab lootust, et vaatamata kõigele on vast võimalik ikkagi mingit normaalsuse tunnet saavutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles