Pandeemia andis kogu maailmas pressivabadusele hoobi

Copy
Tuneesia uudisteagentuuri TAP töötajad eelmisel nädalal protestimas uue juhi Kamel Ben Younesi vastu, kes enne revolutsiooni ründas pressivabadust ning kelle ametisse määramist nähakse poliititse otsusena.
Tuneesia uudisteagentuuri TAP töötajad eelmisel nädalal protestimas uue juhi Kamel Ben Younesi vastu, kes enne revolutsiooni ründas pressivabadust ning kelle ametisse määramist nähakse poliititse otsusena. Foto: Yassine Mahjoub/Imago Images/Scanpix

Ajakirjandusvabaduse olukord on alates koroonaviiruse pandeemia lahvatamisest maailmas järsult halvenenud ja ajakirjandust tõkestatakse täielikult või osaliselt enam kui kahes kolmandikus 180st vaadeldud riigist, selgub ühenduse Piirideta Ajakirjanikud (Reporters sans frontières – RSF) eile avaldatud iga-aastasest ajakirjandusvabaduse raportist.

Pressivabaduse raporti põhjal on ajakirjandus 73 riigis täiesti blokeeritud või tõsiselt takistatud ning 59 riigis piiratud ehk takistuste tõttu kannatavad ajakirjanikud 73 protsendis vaadeldud maadest.

Paljud riigid kasutavad koroonapandeemiat ajakirjanduse survestamise ettekäändena ning eriti on ajakirjanike ligipääsu infole ja allikatele, samuti võimalusi sündmuskohalt toimuvat kajastada RSFi teatel piiratud Aasias, Lähis-Idas ja Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles