Kohus mõistis alaealist seksuaalselt väärkohelnud 73-aastasele mehele pika vangistuse

Copy
Käerauad.
Käerauad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu maakohtu Valga kohtumajas mõisteti täna alaealise suhtes toime pandud seksuaalkuritegudes ja alaealiste väärkohtlemises süüdi 73-aastane mees, kellele määrati karistuseks seitsme aasta ja kahe kuu pikkune vangistus.

Prokuratuur süüdistas meest noorema kui 18-aastase isikuga suguühtesse astumises ning muu sugulise iseloomuga teo toimepanemises, milleks mees kuritarvitas alaealise usaldust. Lisaks süüdistati meest korduvalt noorema kui 14-aastase lapse seksuaalses ahvatlemises ning valu tekitavas kehalises väärkohtlemises.

Kriminaalasjas antud ütlustes tunnistas süüdistatav end süüdi vaid väärkohtlemises, teatas Tartu maakohtu pressiesindaja.

Andis ohvrile raha

Kriminaalasja arutati kohtunikust ja kahest rahvakohtunikust koosnevast koosseisus, kes leidsid tõendeid põhjalikult analüüsides, et süüdistatava toimepandud kuriteod alaealiste kannatanute suhtes on leidnud täielikku tõendamist ning süüdistatav tuleb nendes kuritegudes süüdi mõista.

Kohus tuvastas, et süüdistatav survestas kannatanut erinevates seksuaalse iseloomuga tegevustes, olles enne loonud usaldusliku suhte. Lisaks andis süüdistatav kannatanule raha, mille kohta ise püüdis väita, et kannatanu teenis tema juures lisa abitöid tehes.

Kohtus leidis tõendamist hoopis see, et süüdistatav andis lapsele raha seksuaalsete tegevuste järel ning rõhutas korduvalt, et raha saamist tuleb saladuses hoida ja selle kohta küsimise korral tuleb anda ebaõigeid selgitusi. Lisaks ilmnes tõenditest ka asjaolu, et süüdistatav eksitas lapsevanemaid nende lapse viibimiskoha osas.

Võimalikest karmim karistus

Tuginedes seadusele, suurendas kohus mõistetud karistustest raskeimat ning määras süüdistatavale toime pandud kuritegude eest liitkaristusena 7 aastat ja 2 kuud vangistust. Kuni jõustunud kohtuotsuseni viibib süüdistatav jätkuvalt vahi all. Mõistetud karistuse kandmise ajaks loetakse kahtlustatava kinnipidamine ehk alates 2. juulist 2019.

Süüdistatavale etteheidetud episoodis noorema kui neljateistaastase isiku suhtes muu sugulise iseloomuga teo toimepanemises, leidis kohus, et tõenditest ei tulene tõsikindlalt vastavus kuriteokoosseisule. Seega lõpetas kohus süüdistatava suhtes selles osas kriminaalmenetluse, ent kuivõrd ilmnesid väärteo tunnused, saatis kohus materjalid politsei- ja piirivalveametile väärteomenetluse alustamise otsustamiseks.

Kohus mõistis süüdistatavalt välja ka menetluskulud ning kuritegudega tekitatud mittevaralise kahju 7000 eurot ühe kannatanu kasuks, teise kannatanu kasuks 400 eurot ning kolmanda kannatanu kasuks 100 eurot.

Kriminaalasja arutati alaealiste kannatanute kaitseks kinnisel kohtuistungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles