Karmen Joller: perearstile saab kiiremini kui psühhiaatri juurde

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Karmen Jolleri sõnul nõuab tabletiravi väga tihedat suhtlust arsti ja patsiendi vahel: «Kui raviga alustada, siis mina tavaliselt kutsun igal nädalal inimese tagasi.»
Karmen Jolleri sõnul nõuab tabletiravi väga tihedat suhtlust arsti ja patsiendi vahel: «Kui raviga alustada, siis mina tavaliselt kutsun igal nädalal inimese tagasi.» Foto: Andres Haabu

Koroonakriisis on kõvasti kasvanud nende inimeste hulk, kes vajavad vähemal või rohkemal määral arstiabi vaimse tervise probleemidega toimetulekul. Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige doktor Karmen Joller tuletas inimestele meelde, et esmast abi seesuguste murede korral pakuvad ka perearstid. «Oleme residentuuris läbinud psühhiaatriatsükli, meil on erikoolitused läbitud ja perearst oskab üldiselt väga hästi ravida meeleoluhäireid,» sõnas Joller Postimehe otsestuudios ja kinnitas, et kiirema abi saamiseks tuleks psühhiaatri ootejärjekorras olemise asemel helistada perearstikeskuse registratuuri.

Kui pädevad on perearstid tegelema vaimse tervisega?

Perearst tegeleb selliste «lihtsate probleemidega». Inimese jaoks on iga depressioon või ärevus keeruline probleem, aga meditsiinilises mõttes on see lihtne probleem. Psühhiaatritele jätame rasked häired, nagu näiteks psühhoosid, skisofreenia, bipolaarne meeleoluhäire.

Kui tihti inimene üldse ise sellest aru saab, et tal on vaimse tervise probleem?

Tänapäeval on sellest õnneks nii palju räägitud, et inimesed tulevad ja tihti on neil isegi täiesti õige diagnoos olemas. Tänapäeval ei ole vaimse tervise mured õnneks enam häbiasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles