Millised krüptorahad on mõeldud kiireteks ülekanneteks?

Change
Copy
Foto: Change

Kiired maksed on olnud algusest peale üheks krüptoraha sektori märksõnaks. Ometi ei ole kõik krüptovaluutad loodud sooritama ülekandeid kiirusel, mis konkureeriks klassikaliste maksete vahendajatega nagu VISA või Mastercard. Millised on aga kiired krüptorahad ning millised mitte?

 

Kõik krüptorahad pole sama kiired

Kuigi tehingute kiirus ja võrgu läbilaskevõime on kahtlemata olulised omadused, ei sea kõik krüptorahad neid esikohale. Näiteks maailma esimese küptoraha Bitcoini plokiahelasse lisatakse uus plokk iga 10 minuti tagant, mille suuruseks on vaid 1 megabait. See seab tehingutele kitsad piirangud, mis tähendab, et Bitcoini võrk suudab teostada 3-6 tehingut sekundis. Kuid paljud on veendunud, et Bitcoin ei olegi mõeldud kohvi ostmiseks või igapäevaostudeks, vaid pigem väärtuse hoidmiseks või siis suuremate tehingute tarvis. Sellest tuleneb ka Bitcoinile omistatav tiitel “digitaalne kuld”.

Nutilepingute platvormid nagu Ethereum jt on küll kiiremad kui BTC võrk, kuid nende fookuseks on olla eelkõige programmeeritav raha, kus igaüks saab luua plokiahelale oma krüptoraha, lisades selle erinevaid funktsioone ja omadusi.

Ning loomulikult leidub ka krüptovaluutasid, mis ei taotle ei funktsionaalsust ega kiirust, vaid pakuvad veidi nalja. Sellised nn meem-coinid on saanud krüptomaastiku lahutamatuks osaks, kus näiteks Shiba Inu koerast inspireeritud Dogecoin on kerkinud 10 suurima krüptoraha sekka ning tema kohta säutsub hr. Elon Musk isiklikult.

Kiired krüptorahad

Kui otsite tehingute kiirust, siis on loomulikult ka neid krüptorahasid, kes selle on prioriteediks seadnud.

Ripple

Üheks tuntumaks maksesüsteemide võrguks on kahtlemata Ripple’i maksete võrk koos oma krüptoraha XRP-ga. Tegemist on just suurte makseteenuste pakkujate ja pankade tarvis loodud võrguga, mis suudab firma sõnul hallata üle 1500 tehingu sekundis.

Stellar

Stellar (XLM) on ehitatud samuti Ripple’i protokollile. Erinevalt Ripple’ist on Stellari eesmärk pangandussüsteemide ja muude finantsinstitutsioonide asemel pakkuda lahendusi just tavakasutajale ja seda eelkõige arenevatel turgudel.

Dash

Dash on võrdlemisi pika ajalooga krüptovaluuta, saades alguse Bitcoini koodist, tema ülekanded on aga kordades kiiremad ja odavamad. Dash on mõeldud tehingute toimimiseks sarnaselt traditsiooniliste veebimaksetega, mistõttu on ta hea lahendus kaupmeestele.

Nano

Nano unikaalsus peitub ülekannetes, mis on täiesti tasuta. Selleks ei kasuta Nono üht keskset plokiahelat, vaid salvestab sissetulevad ja väljaminevad tehingud kasutaja isiklikule plokiahelale. Selline uudne arhitektuur võimaldab teostada tehinguid samaaegselt ja kiirelt.

Kiireid ülekandeid pakkuvaid krüptorahasid nagu XRP-d, Stellarit ja Dashi saab osta ja müüa Eesti oma investeerimis- ja kauplemisrakenduses Change. Lisaks saavad Change’i kasutajad kaubelda veel 20 krüptoraha, populaarsemate aktsiate ning kulla ja naftaga. Change’i äpis saab investeerimist alustada isegi 10 euroga.

Laadi alla Change rakendus juba täna!

Copy
Tagasi üles