Keskkonnaamet peatab metsast linnupesi leides raietööd (4)

Postimees
Copy
Linnupesa.
Linnupesa. Foto: Alvar Maidla

Keskkonnaamet on asunud pesitsusaegseid metsaraieid peatama, kui tuvastab metsas pesitsevad linnud.

«Kui märkate 15. aprilli ja 15. juuli vahel toimuvat raietööd, kus kasutatakse metsatehnikat, tuleb helistada keskkonnaameti numbril 1247 või kirjutada neile aadressil 1247@112.ee,» soovitasid MTÜ Päästame Eesti Metsad, MTÜ Eesti Metsa Abiks, ja SA Keskkonnateabe Ühendus lindude pesitsemise ajaperioodil metsas toimuvat tähele panna ja looduskaitseseaduse rikkumisest teavitada. «E-mailis tuleb teada anda võimalikust looduskaitseseaduse § 55 lõige 6-1 rikkumisest – kahtlustuse järgi toimub pesitsevate metsalindude tahtlik häirimine ja tapmine, samuti nende pesade hävitamine.»

Keskkonnaamet on seisukohal, et kuigi looduskaitseseadus annab aluse raiete peatamiseks, ei anna ta alust metsateatise registreerimisest keeldumiseks. Pesitsusaegset metsaraiet märgates tuleb kõigepealt helistada numbril 1247 ja edasi uurida juba ameti infomeililt, kas raie peatati ja süüteomenetlust alustati.

Looduskaitseseadusest tuleneb kohustus tahtlikult mitte hävitada ja kahjustada ning kõrvaldada linnupesi ja -mune. Samuti keelab seadus lindude tahtliku häirimise – eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal. Üheselt mõistetav ning imperatiivne kohustus kehtib seejuures kõigile, mitte ainult metsatööde tegijaile. Kohustusest kinnipidamist kontrollib keskkonnaamet.

«Kuigi metsa- ja puidutööstus on aastaid promonud seisukohta, nagu ei kahjustaks kevadsuvised raied ega tahtlik lindude härimine linnupopulatsioone, näitavad teadusuuringud sootuks muud. Keskkonnaministeeriumi tellimusel Tartu ülikoolis tehtud analüüs näitab, et erametsades hukkus 2017. aasta kevadsuviste raiete tõttu vähemalt 71 000 linnupoega ja aasta hiljem vähemalt 84 000,» ütles Keskkonnateabe Ühenduse analüütik Terje Põvvat, viidates uuringule pealkirjaga «Kevadsuviste raiete võimalik mõju metsalindudele ja seda leevendavad meetmed».

«Kõige hävitavamalt mõjub linnustikule kevadsuvisel perioodil lageraie, mille käigus hävivad nii maapinnal, põõsastikes, puuõõnsustes kui ka võrades pesitsevate lindude munad ja lennuvõimetud pojad,» selgitas Põvvat.

Lindude tahtlik häirimine pesitsemise ja poegade kasvatamise ajal on lubatud üksnes hädakaitseks, lennuohutuse huvides või oluliste põllumajanduskultuuride või muu olulise vara kahjustamise vältimiseks. Sätestatud keeldu tuleb metsatööde tegijal järgida. Ühtlasi peab keeldu silmas pidama ka riik, kui ta raietöödeks loa väljastab.

Eestis pesitseb 229 linnuliiki, kellest üle saja on metsalinnud. Ühel hektaril metsasel alal pesitseb linnuteadlaste andmeil keskmiselt kolm-neli paari linde. Teatud metsatüüpides on aga on pesitsejaid keskmiselt 11 paari hektari kohta.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles