Mida tähendavad Hiina krüptosanktsioonid?

Change
Copy
Foto: Change

Hiina Rahvavabariigi suhtumine krüptorahadesse on olnud läbi aegade skeptiline. Paar nädalat tagasi teatati aga uutest piirangutest, mis on põhjustanud krüptoturgudel ebakindlust ja hinnalangusi.

 

Kas Hiina keelustab krüpto?

Hiina tõsisem löök krüptorahade vastu oli 2017. aastal, kui riigis keelustati krüptoraha kauplemiskeskkonnad ning ICO-d (ingl. Initial Coin Offering). Paar nädalat tagasi täiendati sanktsioone veelgi, kui keelustati finantsasutustel ja makseid vahendavatel ettevõtetel krüptorahatehingutega seotud teenuste osutamine. Näiteks täpsustati, et asutused ei tohi aktsepteerida virtuaalvaluutasid ega kasutada neid makse- ja arveldusvahenditena. Lisaks keelati firmadel krüptoraha hoiustamisteenuste pakkumine ning krüptorahadega seotud finantstooted. Kas see tähendab, et krüptorahad on Hiinas nüüd illegaalsed? Mitte päris.

Virtuaalsete valuutade omamine ei ole iseenesest ebaseaduslik, neid ei tohi lihtsalt kasutada seadusliku maksevahendina. Ning kuigi krüptobörsid on keelatud, kauplevad paljud Hiina investorid kauplemisplatvormidel, mis tegutsevad vabakaubanduspiirkondades või on ümber kolinud teistesse riikidesse. Samuti on elavnenud kasutajatevaheline (peer-to-peer) kauplemine ning nn registreerimata OTC (ingl. over the counter) tehingud.

Sellist laadi piirangud on eelkõige märgiks, et krüptorahad koguvad populaarsust. Just siis kui digivarad hakkavad igapäevasemaks muutuma, on näha, et karmistuvad ka meetmed nende kasutuselevõtu takistamiseks. Ei saa ka mainimata jätta krüptorahade potentsiaalset ohtu Hiina jüaanile, mis on ajendanud Hiina Rahvapanka oma digitaalset valuutat arendama.

Hiina bitcoinikaevandajad surve all

Hiina on bitcoini kaevandamise meka, kust pärinevad Cambridge’i Ülikooli andmetel ligikaudu 65% kõikidest uutest bitcoinidest. Mitmed kaevandajad on aga väidetavalt peatanud Hiinas oma tegevuse pärast suurenenud survet krüptorahatööstusele. Näiteks BTC.Top, suuruselt kümnes Bitcoini ühiskaevandus (ingl. mining pool), mis moodustab 1,7% kogu võrgu arvutusvõimsusest, teatas et kolib oma tegevuse ümber peamiselt Põhja-Ameerikasse. Vastavalt ettevõtte asutaja Jiang Zhuoeri Weibo postitusele, peatab BTC.Top seadusandlusest tulenevate riskide tõttu Hiinas oma äri. Zhuoer lisas, et Hiina roll Bitcoini kaevandustööstuses hakkab tõenäoliselt tulevikus kahanema, kui üha enam kaevandajaid kolib kas Euroopasse või USA-sse.

Investeeri krüptorahadesse nutitelefoniga

Eestis on krüptorahadesse investeerimine kergem kui kunagi varem. Kõik, kellel taskus nutitelefon, saavad osta ja müüa krüptorahasid kasutades selleks algajasõbralikku investeerimisrakendust Change. Lisaks populaarsematele krüptorahadele saab Change’i äpis kaubelda aktsiatega nagu Tesla või Netflix, investeerida kulda ning lisaks osta Change’i enda ettevõttega seotud CNG krüptoraha, mis konverteeritakse ettevõtte osaluseks selle aasta septembris. Change’iga võib alustada investeerimist isegi 10 euroga.

Laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles