Põllumehe päev algab ilmaäppi avades

Silvi Lukjanov
Copy
Jaagumäe talu peremees Mart Timmi jälgib ilmaülevaateid Norra ja Venemaa äppidest, kuid kõige täpsema ilmaennustuse annab tema kogemuse põhjal pööripäev ja selle lähedane aeg.
Jaagumäe talu peremees Mart Timmi jälgib ilmaülevaateid Norra ja Venemaa äppidest, kuid kõige täpsema ilmaennustuse annab tema kogemuse põhjal pööripäev ja selle lähedane aeg. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Estonia OÜ juhatuse liikme Ain Aasa hommikud algavad kell 5.30 ja ühe esimese asjana viskab ta pilgu peale ilmaportaalidele. „Jälgin ilmaennustusi Norra, Venemaa ja Ventusky äppides,” loetles ta. Need on tal nii mobiilis kui ka arvutis. Põllumehena mõjutab ilm tervet tema päeva. „Et töödeks plaane teha, jälgin hetke ilma, lähitunde ja -päevi,” sõnas ta.

Hiljem päevaplaanis äppide uurimiseks aega napib, kuid võimalusel viskab pärastlõunal siiski pilgu peale, sest nii püsib meel rahulikum. „Kui pilk taevasse hakkab näitama midagi muud, mis hommikused ilmaportaalid lubasid, kiikan kiirelt Eesti ilmaportaali. Suviti jälgin ka äikese liikumist äikseäpist,” kirjeldas mees.

Pilvede liikumine lööb pildi selgeks

ASi Pajusi ABF juhatuse liige Lembit Paal ise ilma suurt ei uuri, tal on selleks ilmahuviline agronoom, kes pidevalt ilmakaarte vaatab. „Mina täielikult usaldan oma agronoomi, sest kuidas sa ei usalda, kui ta ütleb lausa kellaajaliselt ette, millal sadu algab,” kiitis Paal ja lisas, et ainult säärase ilma­huvilise agronoomiga saabki põllumajanduses töötada.

Agronoom Tiina Tikker tõdes seepeale, et ilm tahab tähelepanu, on ennustatav, kuid viskab ikka ootamatuid vimkasid sisse. Ta jälgib ilmapilte mitmest kohast, nende seas nii Norra, Venemaa kui ka Eesti äpid. Ilmast eriti sõltuvate tööde ajal ka radari pealt vihma liikumist reaalajas. „Ilma­ennustus on minu suur huvi, EPAs õppimise ajal tähendasin üles kõik tol ajal tuntud ilmaennustaja Vadim Želnini õpetussõnad,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles