Estonial hukkunute esindaja mures vraki uurimise pärast (1)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Estonial hukkunute lähedasi ja pääsenuid esindava MTÜ Memento Mare juht Raivo Hellerma.
Estonial hukkunute lähedasi ja pääsenuid esindava MTÜ Memento Mare juht Raivo Hellerma. Foto: Erik Tikan

Estonial hukkunute lähedasi ja pääsenuid esindava MTÜ Memento Mare juhi Raivo Hellerma sõnul on Estonia vraki uus uurimine kannatanud häbematult palju Eesti riigi tegemata jätmise tõttu.

«Mitmed asjad teevad meile vägagi muret. On uskumatu, et ohutusjuurdluse keskuse juht Rene Arikas, kes rahvusvahelist uurimist juhib, pole siiani saanud hakata looma oma meeskonda, mis oli eelarves ette nähtud. Ka hangetega sai alustada alles juunis, sest kuigi valitsus oli raha eraldanud, on edasine bürokraatia võtnud häbematult kaua aega. Võib-olla poliitikutel on pakilisemaid asju, aga mulle tundub küll, et haldussuutmatus on selle asja nimi,» hindas Raivo Hellerma.

Tema sõnul on nad kohtunud riigikantselei esindajatega kolmveerand aastat, kuid selle aja jooksul pole eriti midagi juhtunud.

«Rootsis on asjad liikunud paremini ja mitmed hanked paistavad olevat tehtud ka läbi Rootsi, sest seal on võimekus olemas. Samas see paneb õlgu kehitama, kui me räägime Eesti juhtivast rollist protsessis. Mulle tundub, et Estonia uuringute igati pühendunud juht Rene Arikas peaks saama rohkem tuge, see kuluks talle ära. Kui Rootsis tegeleb Estonia uurimisega neli täiskohaga töötajat, siis Eestis tegeleb optimistlikult võttes pool inimest ja see poole kohaga töötav inimene peaks juhtima kogu seda mahukat protsessi,» vangutas Hellerma pead.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles