Lüganuse vallas puhkes metsatulekahju

Dominika Pankova
Copy
Tänavune suurim metsatulekahju lõõmas mai viimasel nädalavahetusel Klooga rabas 120 hektaril.
Tänavune suurim metsatulekahju lõõmas mai viimasel nädalavahetusel Klooga rabas 120 hektaril. Foto: Sander Ilvest / Postimees

11. juulil kell 12.59 märkasid RMK töötajad Lüganuse vallas Nüri küla lähedal metsast tõusmas suitsu. Kohale kiirustanud päästjad leidsid eest umbes 300 ruutmeetri suuruse põleva langi. Lõplikult õnnestus tulekahju kustutada kella 16.18-ks. Metsatulekahju oli kustutamas Jõhvi, Kiviõli, Kunda ja Rakvere päästekomandod ning Aasukalda vabatahtlikud päästjad.

Päästeamet ja Riigi Ilmateenistus hoiatavad, et looduses ja metsas valitseb valdavas osas Eesti mandrialast suur tuleoht, Lääne-Virumaal on tuleoht äärmiselt suur.

 Virumaa komandode päästjad patrullivad lõkkeplatsidel, puhkealadel, ujumiskohtades ja mujalgi looduses, et kontrollida tuleohutusnõuete järgimist lõkke tegemisel ja grillimisel. Kulupõletajaid ning hooletuid lõkketegijaid ähvardab kuni 1200 euro suurune rahatrahv. Lisaks tuleb kulupõlengu põhjustajal hüvitada keskkonnale tekitatud kahju. Looduse kuivuse tõttu on igasugune tuletegemine riskantne, sest väiksemgi säde võib põhjustada ulatusliku tulekahju metsas ja maastikul, mida päästjad kustutavad tunde kui mitte päevi.

Päästeamet tuletab kõigile meelde, et looduses tasub olla ettevaatlik suitsetades, grillides ja lõket tehes. Tuletegemise koht peab olema korralikult ettevalmistatud ja valvatud: lõkkease piira kivide või mullaga ning tuld valva kustutusvahenditega pidevalt. Vähegi tugevama tuulega peab tule tegemist vältima.

Päästeamet palub mootorsõidukiga looduses mitte sõita, sest selle kuumadele osadele langev taimetolm süttib hetkega, samuti võib kuivanud taimestiku või turba süüdata summutist lendav säde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles