Estonia uppumisest plaanitakse luua simulatsioon

Postimees
Copy
Uuringute juht Rene Arikas hoidis Ameerikast kohale lennanud sonarieksperdi Brian Abbotti toimetustel silma peal. 
Uuringute juht Rene Arikas hoidis Ameerikast kohale lennanud sonarieksperdi Brian Abbotti toimetustel silma peal. Foto: Madis Veltman

Estonia vraki eeluuringutel kogutud materjali alles uuritakse ja endiselt pole võimalik kindlalt järeldada, miks parvlaev uppus. Sellest võib uuringute juhi Rene Arikase sõnul anda parema ülevaate uppumise võimalike stsenaariumite simulatsioon. Kui vastuseid siiski ikka ei saa, tuleks riigihalduse ministri Jaak Aabi hinnangul ramp veest üldse välja tuua.

Eile pidas riigikogu Estonia laevahuku uurimise toetusrühm koosoleku, kus uuringute senisest käigust andsid aru uuringute juht Rene Arikas ja peaministri ülesannetes Jaak Aab. Arikase sõnul on palju vajalikku informatsiooni pea 30 aasta tagusest laevahukust puudu, uurijad aga vajavad toimunust võimalikult täpset ettekujutust. Eeluuringutel kasutatud allveerobotiga ei saanud auto- ja välistekkidelt täielikku infot. «Sellise aparatuuriga ei olnud sisenemine ohutu. Selleks on vaja teistsugust tehnoloogiat,» nentis Arikas ja lisas, et põhiuuringute tarbeks tahab ta tehnoloogia ka välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles