Narva on Vabaduse festivaliks just õige koht

Teet Korsten
, reporter
Copy
Lavastus «Mein Kampf», mille vastu Narvas juba aktiivselt protesteeriti. 
Lavastus «Mein Kampf», mille vastu Narvas juba aktiivselt protesteeriti. Foto: Magda Hueckel

Vaba Lava Narva korraldab esimest korda suure Vabaduse teatrifestivali, mis annab aimu sellest, millised teemad endise idabloki riikides praegu põletavad on. Kummastavalt on vabaduse teemad tõstatunud juba enne festivali algust 17. augustil.

Vene teatriguru ja üks Vabaduse teatrifestivali kava koostajaid Oleg Lojevski imestas, et Narvas osati tühjast tüli teha, kui kohalikud aktivistid, keda toetas Eesti juudikogukogukonna esinaine Alla Jakobson, nõudsid – edukalt! – etenduse «Mein Kampf» plakati maha võtmist kohaliku kultuurimaja seinalt.

«Poleks uskunud, et selline asi Eestis kunagi aset leiab. Seni on niisugused lood olnud Venemaa «eesõigus» – seal on palju ühendusi, kes silmapilk kõige peale solvuvad. «Mein Kampf» on nii Hitleri kirjutatud raamatu kui ka Ungari omaaegse antifašistliku näidendi nimi. Ka see etendus ei õhuta isegi riivamisi rahvastevahelist vaenu. Vastupidi – tegu on fašismi eest hoiatava teosega, kust selgub, et tänapäeva populistide ja Hitleri tekstid on äravahetamiseni sarnased,» ütles Lojevski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles