Eesti võtab vastu kuni 30 ohtu sattunud afgaani (49)

Copy
Afgaanidest põgenikud Hispaani sõjaväelennukile sisenemas.
Afgaanidest põgenikud Hispaani sõjaväelennukile sisenemas. Foto: Hispaania kaitseministeerium

Valitsus tegi täna otsuse täiendavaks abiks Afganistanis ohtu sattunud inimeste ümberpaigutamiseks Eestisse. Eesti on valmis vastu võtma meie ja meie liitlastega koostööd teinud kuni 30 afgaani ja nende pereliiget.

Lisaks juba väljaöeldud kümnele Euroopa Liidu ja NATOga koostööd teinud afgaanile ja nende pereliikmetele on Eesti valmis sel aastal vastu võtma veel kuni 20 afgaani koos perega.

«Nende inimeste hulka, keda Eesti on valmis vastu võtma, kuuluvad näiteks Mondo MTÜ heaks töötanud ämmaemandate koolitajad ja tüdrukute hariduse ning naiste õiguste eest seisvad aktivistid. Keskendume nende inimeste aitamisele, kes on olnud seotud Eesti abiprogrammidega Afganistanis ja pakkunud seeläbi paremaid arenguvõimalusi Afganistani naistele ja noortele,» ütles peaminister Kaja Kallas.

Valitsus otsustas täna isikute piirarvu, millele peab kooskõlastuse andma veel riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon.

Eesti on valmis vastu võtma uue režiimi all ohtu sattunud afgaane koos nende vahetute pereliikmetega. Otsuse konkreetsete inimeste kohta, keda välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse alusel Eestisse vastu võetakse, langetab politsei- ja piirivalveamet, kes teeb ka kaitse taotleja taustakontrolli ja vestleb nendega isiklikult. Kõik need toimingud viiakse läbi nii kiiresti kui võimalik. 

«Olukord Afganistanis on jätkuvalt pingeline. Inimeste ohutuks evakueerimiseks ei pruugi enam olla võimalust pärast USA evakuatsioonimissiooni lõppu 31. augustil, mille tõttu peavad kõik riigid tegutsema kiiresti,» ütles peaminister Kallas pressiteates.

Eesti kodanikke Afganistanis teadaolevalt ei viibi. Välisministeeriumi poole on pöördunud mitu Eesti elamisloaga inimest, kes vajavad abi Eestisse naasmisel. Välisministeerium töötab koos liitlastega selle nimel, et nemad pääseksid evakuatsioonilendudele.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles