Viis sammu oma majani

Copy
Foto: Shutterstock

Oma kodu ehitamine on suur väljakutse – seda eriti siis, kui seda tehakse esimest korda. Esmapilgul võib see tunduda suisa hoomamatu ülesandena. Fronter on koostanud lihtsalt juhendi majaehituse samm-sammuliste etappidega.

1. Kinnistu leidmine

Kaalu põhjalikult krundi asukohta – nii emotsionaalselt kui praktiliselt. Praktilise poole pealt tasub kindlasti tähelepanu pöörata kommunikatsioonidele (vesi, kanalisatsioon, elekter, sideliin jne), kuna see aitab kokku hoida nii aega kui raha. Kui sinu unistuste krundil aga puuduvad kommunikatsioonid, tuleb uurida kohalikust omavalitsustest nende rajamise võimaluste kohta.

Kohalikust omavalitsusest on mõistlik uurida ka krunti ümbritseva piirkonna praeguse olukorra ja tulevikuplaanide kohta – selleks küsi tutvumiseks piirkonna üldplaneeringut. Uuri, milline on piirkonna infrastruktuur kuni selleni, millised on ümbruskonnas vaba aja veetmise võimalused.

2. Ehitusprojekti koostamine

Nüüd on aeg ehitusprojekt tellida. Selleks leia usaldusväärne projekteerija, kes sind hiljem ka omanikujärelevalvega aitaks. Ehitusprojekt on kvaliteetse ehitise alus – sinu tulevase maja rajamiseks ja kasutamiseks vajaliku dokumentatsiooni kogum, mis koosneb tehnilistest joonistest, seletuskirjast, hooldusjuhendist ja muudest vajalikest dokumentidest. Projekteerimise aluseks on projekteerimistingimused, mille väljastab kohalik omavalitsus.

Laias laastus võib ehitusliku projekteerimise jagada kaheks: arhitektuurne ja insenerlik projekteerimine. Arhitektuurse projekteerimine projekteerimise ülesandeks on luua esteetiline ja funktsionaalne ehitis, mis arvestab nii konstruktsioonilisi kui ka tehnoloogilisi lahendusi. Insenerliku projekteerimise eesmärk on lahendada ära arhitektuurse kontseptsiooni tehnilised ja konstruktsiivsed aspektid.

Tavapäraselt soovitatakse projekteerimiskuludeks arvestada 4-10% ehitusmaksumusest ning sisulise poole pealt peaksid kõik ehitusprojektide osad (nii arhitektuurne, konstruktiivne kui ka eriosad) olema lahendatud põhiprojekti staadiumini.

Ehitusloa saamiseks tuleb ehitusprojekt esitada kohalikule omavalitsusele. Pea silmas, et ehitusseadustiku järgi kaotab ehitusluba kehtivuse, kui ehitustegevust ei ole alustatud viie aasta jooksul alates selle väljastamisest. Kui ehitamisega on alustatud, kehtib ehitusluba seitse aastat alates ehitusloa väljastamisest.

3. Ehitaja leidmine

Kui ehitusprojekt on valmis, on aeg leida hea ja usaldusväärne ehitaja. Küsi hinnapakkumisi vähemalt kolmelt ehitajalt. Koosta võimalikult detailne ja lahti seletatud hinnapakkumine – nii on pakkumisi ehitajate lõikes parem võrrelda. Soovituslik on koostada ülevaatlik tabel, kus tööd liigi järgi jagatud (nt üldehitus, siseviimistlus jne).

Enne ühe ehitaja kasuks otsustamist kontrolli kindlasti hinnapakkumise teinud firmade ja nende võtmeisikute tausta – uuri nende tehtud töid, klientide tagasisidet tehtud tööde kvaliteedi, töökorralduse ja tähtaegaegadest kinnipidamise kohta.

Kui oled sobiva ehitaja välja valinud on oluline sõlmida põhjalik leping, millesse on mõistlik kaasata nii jurist kui ehitusjärelevalve spetsialist, kes hilisemalt omanikujärelevalvet teostama hakkab. Määratle lepingus täpselt teostatavad tööd, nende maksumus, tähtajad, tööde eest tasumise kord ja ka rakendatavad sanktsioonid, kui peaks juhtuma, et kõik ei lähe päris plaanipäraselt. Oluline on ka kokku leppida ehitusjärgses garantiiteeninduses, sest puudusi võib ette tulla ja on oluline, et ehitaja võtaks vastutuse ja need nõuetekohaselt likvideeriks.

4. Omanikujärelevalve leidmine

Lihtsalt öelduna tagab omanikujärelevalve objekti omanikule südamerahu, et ehitus toimib plaanipäraselt. Järelvalve teostaja kontrollib ehitustööde teostamise nõuetekohasust, ehitusobjektide keskkonna- ja tööohutust, ehitusmaterjalide dokumentatsiooni ja platsil kasutatavate materjalide vastavust ning kvaliteeti. Kontrollitakse niisamuti ka seda, et ehitustöid teostatakse tellijaga kokkulepitud ajagraafiku alusel.

5. Maja kasutusele võtmine

Kui maja on valmis tuleb viimase sammunna sellele kasutusluba taotleda, mida tuleb taaskord teha kohaliku omavalitsuse kaudu. Ehitise kasutusluba antakse kui valminud ehitis vastab ehitusloale ning ehitist on võimalik kasutada nõuete ja otstarbe kohaselt. Kasutusluba väljastatakse pärast ehitise ülevaatamist, samuti kontrollitakse, et kasutusloa taotluses esitatud ehitusprojekt vastaks ehitusloa alusele ehitusprojektile.

Fronter Construction Consulting OÜ on ettevõte, mis tegeleb peamiselt järgnevate valdkondadega: ehituslik projekteerimine, ehitusalased konsultatsioonid ja omanikujärelevalve teenuse pakkumine.

Copy
Tagasi üles