Kuidas valida endale koju õige aken ja rõduuks?

Copy
Fenestra puitalumiiniumaken, Kiikri Residentsid, MetroCapital.
Fenestra puitalumiiniumaken, Kiikri Residentsid, MetroCapital. Foto: Maris Tomba

Aken ja uks. Kodule aknaid ja uksi valides on õige lahenduse leidmiseks mõistlik esmalt läbi mõelda, millistele tingimustele peavad uued aknad-uksed vastama: olulised on nii materjal, mõõdud ning disain kui ka nõuded sooja- ja helipidavusele. Nõu annab akna- ja uksetootja Fenestra AS müügijuht Silver Simulask.

Esmalt on tema sõnul tore tõdeda, et inimeste keskkonnateadlikkus ja looduslike materjalide kasutamine ehituses aina tõuseb. Trendidena võib tuua välja, et aknaklaaside mõõdud lähevad aasta-aastalt suuremaks, raamid kitsamaks ning aknad ise soojapidavamaks. Aina olulisem on inimeste jaoks isikukaitse turvalisus akendel ja rõduustel ning tõusnud on teadlikkus müra vähendamise ja päikesekaitse võimaluste kohta.

Arvestades Eesti kliimat, kus temperatuuride vahemik soojal ja külmal ajal on suur, niiskust palju ning suved muutuvad aina kuumemaks, on oluline avatäidete vastupidavus ilmastikutingimustele ning pikaealisus. «Täna on selge, et puidust akende ja uste kõrval jätkavad tõusutrendi puitalumiiniumtooted, mille eelis on pikem eluiga ning tunduvalt väiksem hoolduse vajadus. Alumiiniumkattega aknad ja uksed on väga vastupidavad ka päikese UV-kiirgusele, mis kipub ajapikku puhast puidupinda kahjustama,» selgitab Simulask.

PVC-aknad on soodsa hinnaga, kiiresti toodetavad ning samuti väga vastupidavad, ent paraku on nende tootmisvõimalused kitsamad. Puitalumiiniumist akende ja uste raamid ja lengid valmistatakse puidust, millele tehakse seejärel pinnaviimistlus ning lisatakse lõpufaasis alumiiniumprofiil. Sealjuures kasutatakse tootmisel nii masinaid kui ka käsitööd: kõigi Fenestra toodete viimistlus ja kvaliteet saab käsitsi üle kontrollitud. Suures osas ainult käsitööna saame valmistada erimõõtu ja erikujulisi puit- ja puitalumiiniumaknaid ja -uksi. Jäik ja tugev raamide konstruktsioon annab võimaluse toota suure mõõduga avatäiteid – näiteks Türi põhikoolis said uuele majale ette puitalumiiniumist aknad, mille laius oli neli ja pool meetrit ja kõrgus kolm meetrit.

Fenestra puitalumiiniumaken, Türi põhikool, Merko.
Fenestra puitalumiiniumaken, Türi põhikool, Merko. Foto: Tiit Veermäe

Mida on oluline silmas pidada uute akende valikul?

Akende ja uste valikul on lisaks materjali valikule palju küsimusi, millele enne otsuse langetamist tuleb vastus leida. Esiteks on muidugi olulised avatäite mõõdud, mida on soovitav lasta võtta professionaalil, kes pärast akent ja uksi paigaldama tuleb. Ühelt poolt on kindel, et avatäide ei saa liiga suur või väike ning teisalt saab anda vastutuse paigaldajale.

«Edasine sõltub inimese vajadustest – kes soovib rohkem päikesekaitset, kellele on oluline suurem helipidavus või kelle jaoks on põhiline soojapidavus. Päikesekaitseklaasid akendel aitavad hoida kuumadel suvekuudel toa jahedamana. Tiheda liiklusega tänava ääres asuvas kodus oleks mõistlik kaaluda spetsiaalseid aknapakette, mis summutavad paremini tänavamüra.

Rusikareegel on, et igas ruumis oleks vähemalt üks avatav aken. Soojapidavuse mõistes ei ole tänapäeval vahet, kas aken on avatav või mitte – kõik aknad on ühtmoodi soojapidavad,» kõneleb Simulask.

Lisaks on valikus nii sisse- kui ka väljapoole avatavad aknad. «Viimased ei ole Eestis kuigi populaarsed ning see on ka mõistetav, sest sissepoole avatava akna eelis on, et seda on lihtsam pesta ja hooldada. Väljapoole avatava akna pluss on aga see, et näiteks rannikul suurte tuulte meelevallas surub tuuleiil akna kinni.» räägib Simulask.

Peale selle jagunevad aknaraamid ühe- ja kaheraamseks. Üheraamset kald-pöördavanemisega akent nimetatakse Saksa tüüpi aknaks, mida kasutatakse palju Eesti uusarendustes ja ühiskondlikes hoonetes. Kaheraamse ehk Soome tüüpi akna eelis on hea mürasummutus. Soojapidavusnäitajad on mõlemal samal tasemel, kuid kaheraamsel on siiski kaks raami, mis tähendab igal aastal topelt aknapesu.

Fenestra puitalumiiniumaken, Sadama 28, Restor
Fenestra puitalumiiniumaken, Sadama 28, Restor Foto: Katrin Uusoja

U-arv, heliisolatsioon ja ohutus

Soojapidavusnäitajates liigutakse Simulaski sõnul Skandinaavia jälgedes ehk aknad-uksed muutuvad aina soojapidavamaks. «Akende soojapidavust arvestatakse U-arvu järgi, mis tänapäevastel kvaliteetsetel akendel jääb 0,7 ja ühe vahele, kuid suudame kliendi soovil teha aknaid U-arvuga 0,5. See sõltub peamiselt akna tüübist, klaaspaketi komponentidest ja akna suurusest. Mida väiksem on U arv, seda parem on soojapidavus,» selgitab ta.

Akna U-arv näitab, mitu vatti tunnis ühe aknapinna ruutmeetri kohta toast soojust väljub juhul, kui välistemperatuur on sisetemperatuurist kraad madalam. U-arvu jälgimine on tähtis, sest energiasäästlik aken muudab energiakao minimaalseks ning hoiab kokku küttekulusid, mis on eriti kasulik suurte akende puhul. Energiasäästu seisukohast tuleks kindlasti eelistada kolmekordset klaaspaketti.

Samuti tasub arvestada, kuidas on lahendatud maja ventilatsioon. Vahel võib vanemates, sundventilatsioonita majades aknaid vahetades tekkida vajadus värske õhu sissevoolu hulka suurendada – seda on lihtne teha akendesse integreeritud värskeõhuklappidega.

Paljude inimeste jaoks on oluline ka helipidavus ehk et tänavamüra ei kostaks tuppa. Helipidavus saadakse reeglina klaasi paksuse arvelt – mida paksem klaas, seda vähem läbi kostab. Klaaside valikul tuleks Simulaski sõnul pöörata tähelepanu ka ohutusele: «Ohutu klaas on karastatud või lamineeritud klaas, mille purunemisel ei teki teravaid klaasikilde. Selliseid klaase kasutame alati suuremate ning põrandapinnast algavate akende ja rõduuste puhul.»

Kas aknamaailmas on ka trende, mida jälgida?

Kui kõik olulised tehnilised parameetrid on läbi käidud, on õige aeg pöörata tähelepanu akna välimusele. Viimasel ajal on järjest populaarsem must toon nii aknaraamidel kui ka linkidel. Puitalumiiniumakende viimistluses on võimalusi palju. Nii võib välisraami värvi valida vastavalt maja välisilmele. Toapoolse puidust siseraami aga lasta värvida või peitsida hoopis teist tooni.

Kokkuvõttes pakub puitalumiiniumaken ka kõige nõudlikumale kliendile soovitud lahenduse. Esmapilgul vahest keerulisem valikuprotsess ei ole tegelikult midagi ülejõukäivat. Tasub kindlasti pöörduda spetsialisti poole ning koos leitakse parim lahendus.

Rohkem infot leiad Fenestra kodulehelt www.fenestra.ee.

Copy
Tagasi üles