Ekspert tuleb hindama Linnahalli konstruktsioonide tugevust (2)

BNS
Copy
Droonisõu linnahalli kohal.
Droonisõu linnahalli kohal. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Pärast reedest droonietendust, millel osalejad tundsid Tallinna Linnahalli lae vappumist, otsustas AS Tallinna Linnahall kutsuda eksperdi täiendavalt hindama hoone konstruktsioonide tugevust.

AS-i Tallinna Linnahall juhatuse liikme Anu Liinsoo sõnul on Linnahalli konstruktsiooni seisukorda hinnatud põhjalikult 2016. ja 2019. aastal Aldur Partsi poolt. «2019. aastal hinnati just jäähalli katuse konstruktsiooni vastupidavust seoses Teneti filmivõtetega, kui jäähalli katusele toodi võtete tarvis suuri raskuseid. Eksperdid leidsid mõlemal juhul, et lisatugevdusi vaja ei ole ja ülekäiguteele lubatav normatiivne koormus ei tohi olla suurem kui 400 kilogrammi ruutmeetri kohta, mis oli ette nähtud ka projekteerimisaegse koormusena,» rääkis Liinsoo BNS-ile.

«Oleme täna hinnanud linnahalli olukorda visuaalselt ja konsulteerinud varem Linnahalli konstruktsioone hinnanud eksperdiga. Ekspert tuleb esimesel võimalusel kohale, et täpsemalt olukorda hinnata. Seejärel otsustatakse vajadusel edasised tööd ja muud tegevused,» ütles Liinsoo.

Tema sõnul ei ole kavas eksperdi seisukohast lähtudes esialgset ligipääsu tavajalutajatele piirata. «Nähtavasti tekitasid suured rahvamassid katusel niiöelda silla kõikumise efekti,» lisas Liinsoo.

Samsungi korraldatud reedene droonietendus toimus avaliku ürituse loa alusel ning korraldajate info kohaselt pidi Linnahalli katusele tulema ligikaudu 1000 inimest. Sissepääs oli planeeritud kutsete ja COVID tõendi alusel. Korra pidi tagama ürituse korraldajate poolt organiseeritud turvateenistus.

«Vaba ligipääsuga üritusele luba ei oleks antud. Ürituste läbiviimisel lähtuvad korraldajad valitsuse kehtestatud nõuetest ning kooskõlastavate instantside erinõuetest. Täna olemasoleva info kohaselt ei suudetud tagada ainult kontrollitud ja lubatud inimeste pääsu jäähalli katusele. Täpsed asjaolud ja inimeste hulk vajavad veel selgitamist,» märkis Liinsoo.

Samsungi eestvõttel toimus reede õhtul Tallinna Linnahalli kohal Eestis esmakordselt droonide lennuetendus, kus 500 värviliste tuledega drooni moodustasid muusika saatel taevas erinevaid ruumilisi kujundeid.

Üritust saatis erakordselt suur publikumenu ning ühel hetkel väljus olukord kontrolli alt. «Ürituse pääslas olid teisaldatavad metallist väravad, nagu ikka suurüritustel, mis ühel hetkel rahvasumma raskuse survel oma betoonkinnitustest lahti tulid ja teadmata arv inimesi pääses viiruskontrolli läbimata sisse,» kirjeldas reede õhtrul BNS-ile olukorda üritust turvanud G4S-i kommunikatsioonispetsialist Ann Marii Närska.

Tema sõnul ei ole võimalik öelda, kui palju viiruskontrollita inimesi üritusele pääses, kuid G4S sai olukorra kiiresti kontrolli alla ja sissepääsuväravad suleti.

NOËP-i kontserti ajal hakkas aga turvatöötajatele laekuma infot, et inimeste hinnangul Linnahalli katusekonstruktsioonid värisevad. Seepeale tegi turvajuht korraldajale ettepaneku üritus katkestada, mida ka tehti.

Korraldajate kinnitusel üritus vaid korraks katkestati ning ühtegi tõsist intsidenti polnud.

Samsung Electronics Baltics kommunikatsioonijuht Liga Bite märkis, et Linnahalli juures toimunud Samsungi drooni-show osutus ootamatult menukaks, mistõttu suleti NOËP-i kontserdi ajal sissepääs, et katusele ei pääseks rohkem inimesi, kui oli ürituse korraldus- ja turvaplaanis ette nähtud.

«Kuigi ürituse alal ei olnud rohkem inimesi kui turvaplaan ette nägi, otsustasime katusel kergeid võnkeid tundes rahvast kõigi turvalisuse huvides hajutada. Pärast hajutamist mängis artist edasi ja planeeritud drooni­show toimus täies mahus,» rõhutas Bite.

Tema sõnul ei toimunud üritusel ühtki tõsist intsidenti ja meeleolukat droonisõud sai nautida ka Linnahalli ümbritsevast alast. «Oleme inimestele nende mõistva suhtumise eest tänulikud ja samuti politseile, kiirabile ja päästeametile, kes aitasid tagada, et inimesed jõudsid pärast show’d rahulikult koju,» lisas Bite.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles